L’Ajuntament de Borriana i la Consellería de Medi ambient han organitzat una jornada de solta de tortugues per als alumnes del CPEE Pla d’Hortolans del municipi, que va tindre lloc esta setmana en la platja de l’Arenal i en la qual els xiquets van tindre oportunitat de veure com tècnics de la Consellería retornen al mar una tortuga recuperada per la Confraria de Pescadors de la localitat. A l’acte van assitir l’alcaldessa del municipi, Maria Josep Safont, el regidor de Poblat Marítim, Vicent Aparisi, el regidor de Medi ambient, Bruno Arnandis, tècnics de la Consellería de Medi ambient.i representants de la Confraria de Pescadors.

L’activitat, en la qual també ha col·laborat l’Associació per a l’estudi i conservació del mar Xaloc, s’ha iniciat en el col·legi Pla d’Hortolans amb una representació per als xiquets en la qual estos han pogut presenciar com es pesca accidentalment una tortuga i com és atesa pels veterinaris. En la segona fase, s’han desplaçat a la Platja de l’Arenal, on tècnics de la Consellería han alliberat una tortuga de l’espècie Caretta Caretta.

COL·LABORACIÓ

La Confraria de Pescadors de Borriana col·labora periòdicament amb la Consellería en la recuperació de les tortugues que pesquen de manera accidental. De fet, en els últims 20 anys han recuperat unes 300 tortugues. Els pescadors es posen en contacte amb el 112 i tècnics de la Consellería de Medi ambient es desplacen a Borriana per a arreplegar l’animal, que posteriorment és portat a l’Arca del Mar en l’Oceanogràfic de València per a la seua recuperació i posterior solta al mar.

El regidor de Poblat Marítim, Vicent Aparisi, ha destacat que “els pescadors de Borriana estan realitzant una magnífica labor. Sobre ells recau la responsabilitat de salvar a les tortugues pescades accidentalment i la seua col·laboració amb la Consellería és de vital importància per a la seua recuperació”.

El regidor de Medi ambient, Bruno Arnandis, ha explicat que “resulta vital per a les tortugues que els pescadors que les capturen accidentalment avisen ràpidament a les autoritats perquè acudisquen a port a arreplegar-les, ja que moltes d’elles són retornades immediatament al mar i moren o per descomprensió o per les ferides patides”. Per la seua banda, l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha assenyalat que “ha sigut molt gratificant participar en l’organització d’esta jornada i veure com els xiquets han gaudit d’esta solta de tortugues amb un important valor educatiu mediambiental”. H

En els últims 20 anys han recuperat unes 300 tortugues en la localitat