La Conselleria de Medi Ambient aprovà fa més de 20 anys un decret de creació de microrreserves de flora per a protegir espais basant-se en plantes catalogades com endèmiques, vulnerables o en perill. En aquells moments, dos botànics que treballaven per a la Conselleria es posaren en contacte amb Acció Ecologista-Agró per a fer una de les primeres microrreserves dins la zona dels voltants dels Estanys d’Almenara.

Enric Amer, membre d’Acció Ecologista-Agró, explica: «Fa dues dècades només hi havia una dotzena de plantes de la especie thalictrum maritimum i les integrarem en la microrreserva dels Estanys i a la resta de la marjal trobarem poc mes d’un centenar d’exemplars a la Llosa, Benavites i Sagunt». «Aleshores vam apadrinar eixa rara planta i començàrem a escudrinyar la marjal pam a pam. I sobre tot vam fer un seguiment del cicle anual de la planta i de la seua posible reproducció en vivers i la possible expansió de forma natural», comenta Amer sobre el treball.

La thalictrum maritimum té un hàbitat molt concret, entre els saladars i els senillars i necessita humitat tot l’any. «El nostre treball va ser impedir els tractaments amb herbicides on havíem constatat la supervivència de la planta. També aconseguirem que les zones limítrofes que se segaven per al ramat ho feren després que la llavor estiguera quallada i, finalment, reproduïrem i plantàrem noves plantes en llocs semblants on havíem trobat algun exemplar», expressa Enric Amer.

L’especialista ressalta: «Com a conclusió, hem passat de poc més d’un centenar d’exemplars d’aquesta planta a més de 4.000. Actualment només demanem cartells informatius i una especial atenció als treballs de manteniment dels camins de la marjal i espais silvestres dins de les zones protegides».