Després d’un període d’adequació d’uns terrenys que estaven en situació d’abandó, a l’abril de 2012, la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Betxí, al capdavant de la qual es troba Javier Delgado, va posar en marxa les primeres 31 parcel·les dels horts ecològics urbans. Una iniciativa que ja existia en alguns municipis d’altres territoris, però que es va convertir en la primera de la província de Castelló.

La recerca d’un terreny apropiat no va ser fàcil, perquè es va intentar des del primer moment que la seua instal·lació es fera en un terreny el més cèntric possible del municipi, a fi d’evitar haver d’utilitzar un vehicle per a accedir a ells.

Les parcel·les es van completar des d’un primer moment i la seua extensió, 30 metres quadrats, que a primera vista pareix escassa, va resultar prou per a abastir les necessitats d’una família tipus. En 2013, i a causa de la contínua demanda, es van ampliar fins a un total de 45 parcel·les, que és el màxim que permetia el terreny.

Iniciatives

En aquests primers anys, en què han hagut certes dificultats, es van fer quatre cursos d’iniciació a l’agricultura ecològica, amb la pretensió fonamental de dotar d’uns mínims coneixements a aquelles persones sense experiència en el treball d’horta o que no tenien les estratègies suficients per a resoldre malalties o plagues des d’un punt de vista ecològic. A més, ha existit també una experiència molt profitosa de col·laboració amb el col·legi públic, perquè l’alumnat d’infantil i primària poguera conéixer més de prop el treball de l’horta.

Sens dubte, aquest programa municipal ha servit de catalitzador de l’agricultura ecològica en un municipi com Betxí, que comprén projectes consolidats com l’Horta del Rajolar, que promou la Fundació Novessendes i també amb nombroses experiències a nivell particular.