Reciclar de manera correcta el fem, aprofitar la llum natural o desendollar els aparells elèctrics quan no s’usen són alguns dels consells per a aconseguir ser més ecològic durant aquest confinament per el covid-19, segons un comunicat del programa europeu d’educació mediambiental anomenat Cada Lata Compta.

La quarantena imposada per la coronavirus ha augmentat el temps lliure i les hores que la població roman en la seua llar, per la qual cosa és una bona oportunitat per a aprendre cinc consells amb els quals reciclar residus de manera eficient i reduir el consum d’aigua i electricitat mentre es cuida el planeta.

INCREMENT // El director del projecte verd Cada Lata Compta, Pablo García, recorda que les llandes de begudes, el consum de les quals s’ha incrementat durant aquests dies de tancament, s’han de depositar en el contenidor groc.

«VIDES INFINITES» // En ser reciclades les llandes, es disminueix fins un 9% el consum d’energia en comparació a fabricar una nova lata i, a més, s’explota que aquestes «tinguen vides infinites sense perdre cap qualitat ni prestació, la qual cosa contribueix a frenar els efectes del canvi climàtic, a reduir les emissions de CO2 o la sobreexplotació dels limitats recursos naturals», segons explica Pablo García. En l’actual situació cal concedir especial importància al fem. És fonamental que cada residu aplegue al seu contenidor: envasos i lates, al contenidor groc; vidre al verd; paper i cartó va al blau; l’orgànic al marró i, la resta, al gris o taronja.

A més, si un dels membres de la família pateix la covid-19, cal realitzar un triple embutxacat de les deixalles, no separar res i tirar-ho a la fracció reste. Aquests dies es dona major ús a televisors, ordinadors, monitors, «rúters i altres dispositius electrònics, ja que s’han convertit en unes eines essencials per a teletrabajar o com a formes d’entreteniment cada jornada». Per a estalviar en el consum d’electricitat a la llar, una opció és apagar aquests aparells sempre i quan es deixen d’utilitzar amb l’objectiu d’evitar unes despeses innecessàries.

MENYS aigua // L’aigua és un altre recurs amb el qual ser responsable. Es recomana aprofitar l’aigua freda que eix abans de la dutxa per a omplir un poal i regar amb ell les plantes, que redueixen els nivells de CO2. A més, la jardineria minimitza «l’estrés i eleva els nivells de felicitat», per la qual cosa ajuda a suportar el confinament provocat pel covid-19.

Aprofitar la llum natural // L’arribada dels mesos de primavera significa major quantitat d’hores de llum natural. Emprar el dia per a fer les tasques que no impliquen encendre les llums contribueix a fer «un ús racional dels recursos naturals», recorda Garcia. Malgrat estar reclosos en les nostres llars, aquests xicotets gestos trauen el nostre costat «més verd» i ajuden a protegir i cuidar el planeta.