La Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica impulsa el projecte de creació de la Càtedra sobre Govern de la Transició Ecològica, en col·laboració amb les universitats públiques valencianes, amb l’objectiu que les cinc universitats públiques de la Comunitat treballen conjuntament per a «dissenyar models de coordinació, avaluació i seguiment de les polítiques de la Generalitat en transició ecològica i sostenibilitat ambiental», segons ha manifestat la directora general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Àngela Ballester, qui es va reunir amb els responsables de càtedres de les universitats Miguel Hernández d’Elx, María José López i Pedro Vicente; i amb Esther Algarra i Lola Lozano, de la Universitat d’Alacant, per a definir objectius i estudiar la millor manera de dur-los a terme; en breu seguirà amb la ronda de contactes per a reunir-se amb les tres universitats restants: la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat de València i la Politècnica de València, per a convidar-les a que se sumen i participen en el projecte.

IMPACTE / Segons ha explicat Ballester, està previst que la Càtedra es dedique a l’estudi de polítiques públiques transversals per a dur a terme la transició ecològica, i a la definició dels instruments per a fer el seguiment i l’avaluació. «L’avaluació de l’impacte social i en l’opinió pública d’aquestes polítiques també és un objectiu nostre, així com l’anàlisi de la perspectiva de gènere en matèria de canvi climàtic», hi ha afegit. El projecte té una dotació pressupostària 175.000 euros per a enguany.

Així mateix, destaca que «el fet que la transició ecològica siga transversal a totes les polítiques és un repte tan gran que requereix la implicació de totes i tots, i les universitats valencianes tenen molt a dir. Amb aquesta càtedra abordem la lluita contra el canvi climàtic també com a una oportunitat de millorar la manera de governar i gestionar, podem fer del Govern Valencià un referent en la matèria».