Si algú ens parla dels elasmobranquis, probablement es dibuixaria en el nostre rostre una cara de sorpresa, fruit de la incomprensió. Si eixe algú ens explica que són peixos amb esquelet cartilaginós, amb una pell coberta per denticles dèrmics i que no tenen bufeta natatòria, el més segur és que continuem igual d’estranyats. Si eixa mateixa persona, al final de la seua explicació tècnica, ens confessa que esta subclasse de peixos cartilaginosos són els que comunament coneixem com a taurons i ratlles, tot queda molt més clar, no?

Molt s’ha investigat sobre els taurons a través de treballs de camp, projectes documentals... El cine ha aconseguit immortalitzar este animal que, per proximitat geogràfica a la nostra, se sap que es troben en totes les aigües europees, des de les aigües fredes i profundes de Groenlàndia fins a les càlides aigües subtropicals de les Illes Canàries. Però, realment coneixem els taurons, sabem de les seues cures o malaties, quina és la seua biologia concreta, el seu mètode de reproducció, la seua dieta?

Jornada professional

L’Oceanogràfic de València serà la seu, del 5 al 8 de novembre, de l’Elasmobrach Workshop, una trobada professional en què participarà la primera autoritat mundial en taurons, Natalie Mylniczenko.

Serà Mylniczenko l’encarregada d’impartir una conferència oberta al públic en l’auditori del Mar Rojo de l’Oceanogràfic el pròxim dia 5 de novembre, a partir de les 18.45 hores, com a conferenciant invitada per a inaugurar estes jornades que, a excepció d’eixa xarrada en concret, estan destinades únicament a personal científic de reconegut prestigi.

Mylniczenko, diplomada del col·legi Americà de Medicina Zoològica i màster en Patobiología Veterinària —forma part, a més, de l’equip veterinari del Programa Animal de Disney a Florida—, dictarà una comunicació sobre com s’ajuden mútuament la medicina estipulada i la lliure davall el títol How Free-range and Managed Care Medique Help Each Other. Esta és una de les línies que treballa l’experta, que destaca a més per les seues investigacions sobre la medicina d’elasmobranquis, la malaltia reproductiva dels primats i l’hemocromatosis en diferents espècies, entre altres aspectes. Així mateix, cal destacar que Mylniczenko és la referent mundial per al grup de taxonomia de primats i de mamífers marins.

Per a clausurar estes jornades, el dia 9, de 10.00 a 12.00 hores, es durà a terme una ruta guiada per les instal·lacions de l’Oceanogràfic per a tots els participants que així ho vullguen.