+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

TRES ANYS MÉS

El Consell i Red Eléctrica, junts per l’águila de panxa blanca

Renoven la seua col·laboració per al seu estudi i també conservació

 

Fins a la data s’han marcat, per mitjà d’emissors GPS/GSM, 25 individus adults en la Serra d’Espadà i Calderona. - MEDITERRÁNEO

R. D.
09/05/2018

La Conselleria de Medi Ambient i Red Eléctrica de España han renovat per tres anys la col·laboració en el projecte d’investigació sobre la conservació de l’àguila-astor perdicera. Ambdós institucions i la Universitat d’Alacant col·laboren des de 2015 en el projecte sobre «La incidència de l’alimentació suplementària en l’ecologia espacial i reproductora de l’àguila-astor perdicera a la Comunitat Valenciana».

Fins a la data s’han marcat, per mitjà d’emissors GPS/GSM, 25 individus adults de 10 parelles distintes nidificants en la Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) de la Serra d’Espadà (Castelló) i en la ZEPA de la Serra Calderona (València), que han aportat més de 12 milions de localitzacions GPS dels desplaçaments de les espècie, així com de les seues àrees de campeig i d’alimentació amb un grau de detall sense precedents. En els pròxims tres anys es pretén continuar marcant nous exemplars i obtindre més informació que ajude a la conservació d’esta espècie.

DADES / Gràcies a la informació arreplegada a través dels dispositius de seguiment telemètric, s’ha pogut determinar una àrea important d’alimentació on es mouen habitualment diverses parelles d’águila de panxa blanca en la comarca castellonenca de la Plana Baixa i que representen risc potencial de col·lisió amb tendits elèctrics d’alta tensió. Red Eléctrica ha senyalitzat un total de 30 quilòmetres de línies amb dispositius salvapardals per a disminuir el dit risc de col·lisió de les aus, la qual cosa ha suposat una inversió de més de 90.000 euros.

Els resultats de l’estudi indiquen que la població d’àguila-astor a la Comunitat Valenciana mostra una tendència regressiva encara que les dades telemètriques constaten que es produïxen recanvis a bon ritme, una vegada que es produïx una baixa, amb nous exemplars reproductors procedents d’altres regions, com Catalunya.

La col·laboració en el projecte d’investigació sobre la conservació de l’àguila-astor perdicera s’emmarca dins del conveni per a la conservació de la Biodiversitat subscrit entre la Generalitat Valenciana i Red Eléctrica per a la coordinació d’accions, estudis i projectes que contribuïsquen a la millora dels espais naturals, hàbitat i espècies silvestres a la Comunitat Valenciana.