El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) ha guanyat la votació popular organitzada per SEO/BirdLife per convertir-se en l’Au de l’Any 2019. És la primera vegada que aquest reconeixement recau en un au limícola —les que habiten en el «llim» o llot de les costes i riberes—.

Amb aquest reconeixement popular, SEO/BirdLife impulsarà accions per a millorar la conservació i conscienciació d’aquesta au durant 2019, accions que també es desenvoluparan a la província de Castelló, però abans d’incidir en elles, cal conèixer una mica millor algunes de les característiques d’aquesta singular espècie.

El corriol camanegre presenta una distribució que en la península ibèrica abasta tot el litoral mediterrani, el litoral atlàntic d’Andalusia i alguns punts de la costa gallega, així com en diverses localitats de l’interior d’Andalusia i Castella-la Manxa; a més de reproduir-se també a Balears i Canàries. A Europa s’estima una població de 23.000-41.000 parelles. La població espanyola s’ha establert en 5.000-6.000 parelles, amb una xifra mínima d’unes 2.500. No es disposa d’informació detallada sobre la seva evolució nacional en els últims anys, encara que se sap que en nombroses localitats peninsulars de cria el seu número ha descendit. A Canàries mostra una tendència negativa, especialment a Tenerife i Gran Canària. A Mallorca es manté estable, però a Eivissa la tendència és també negativa.

En Castelló

Aquesta au és una de les més conegudes i volgudes del litoral castellonenc, encara que presenta múltiples amenaces com són el turisme massiu i algunes formes d’oci en les costes, la construcció descontrolada del nostre litoral, la neteja mecànica de les platges, presència de gats i gossos solts... Totes elles suposen una forta molèstia per a aquestes aus especialment durant la temporada de cria. Per aquestes raons, el corriol camanegre s’inclou en el Llibre Vermell de les Aus d’Espanya en la categoria de «Vulnerable» i apareix a nivell estatal dins del Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.

A la nostra província, és en el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca on es realitzen diferents accions específiques de conservació i conscienciació per a la millora de les espècie com són la coordinació d’una metodologia de treball homogènia per a l’estudi d’aquesta au, censos i estimacions de la població, gestió de la vegetació, divulgació sobre aquesta espècie, negociacions amb entitats públiques i privades per a la millora en la coexistència amb aquestes aus, i la instal·lació de cartells per a delimitar l’àrea de cria de l’espècie.