El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus. Malauradament, en els últims anys la seua població ha anat descendint progressivament i ara es troba amenaçada. Per donar a conèixer la situació i recolzar les mesures de conservació que ja estan en marxa, la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana ha creat un video promocional en el qual informen sobre aquest au present en tota la Península Ibèrica que es concentra, el 90% de la població reproductora espanyola, al litoral mediterrani i sudatlàntic.

A la Comunitat Valenciana s'ha determinat una regressió de l'espècie del 71.1% en zones humides (període 1988-2013), sent del 88.7% al litoral castellonenc (període 1993-2013). Aquestes evidències han fet reconsiderar l'estatus de l'espècie, que de manera regional és ara considerada Vulnerable (Ordre 6/2013, del govern valencià 6996 de 2013.04.04), mentre que encara no presenta categoria de protecció segons el Catàleg espanyol d'espècies Amenaçades (RD 139/2011 de 4 de febrer).

Com a dada curiosa, el corriol camanegre va quedar en la segona posició de la votació popular com Au de l'Any 2018 que organitza la Societat Espanyola d'Ornitologia SEO / BirdLife. Aquesta entitat porta a terme aquest singular concurs a nivell nacional des de fa 30 anys i que serveix per escollir l'au en què centrar campanyes de protecció. En la present edició les tres aus finalistes van ser l'òliba, que finalment es va fer amb el «guardó», l'aufrany comú i el corriol camanegre.