La Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental del Govern Valencià ha publicat recentment un informe que avalua la situació del cranc blau (Callinectes sapidus) a la Comunitat Valenciana entre el període 2014 i 2016. Els primers avisos de la presència de l’espècie la van fer l’any 2014 pescadors del Palmar de l’Albufera de València i pescadors esportius que els havien capturat amb canya. Les primeres captures eren escasses d’entre 1 i 2 individus però en l’actualitat es trauen animals de totes les edats, talles i fins i tot femelles carregades d’ous. Per exemple els pescadors del Palmar han arribat a pescar en dos dies més de 100 quilos de crancs blaus.

El primer individu de cranc blau que es va localitzar al Paratge Protegit de la Desembocadura del riu Millars fou el mes d’octubre del 2014. Va aparèixer a la gola sud a l’interior d’una nansa utilitzada per a capturar tortugues d’aigua dolça en el transcurs d’una campanya de seguiment de quelonis. L’expansió d’aquesta espècie atlàntica americana ha sigut brutal en tan sols dos anys.

Segons diversos informes l’espècie s’ha registrat ja en 12 països mediterranis. A conseqüència d’aquesta excepcional proliferació és considerat una de les 100 pitjors espècies invasores del Mediterrani.