El 16 d’octubre se celebrarà el 30 aniversari de la declaració com a paratge natural protegit de la Comunitat Valenciana del Desert de les Palmes. Enclavat en la província de Castelló, forma part de cinc termes municipals: Cabanes, Benicàssim, la Pobla Tornesa, Borriol i Castelló de la Plana. La superfície protegida ocupa un total de 3.200 hectàrees i la seua cota màxima correspon al pic del Bartolo (729 metres), des d’on s’observa, en dies clars, la Reserva Natural Marina de les Illes Columbretes.

Aquesta serra litoral ens ofereix gran riquesa natural, històrica i social. Són molts els tresors que amaga entre els seus barrancs, i que van ser determinants a l’hora de declarar-lo paratge natural. Fauna i flora, però també una espiritualitat que queda demostrada per la presència dels pares carmelites en la zona.

ACTIVITATS / Amb motiu d’aquesta celebració, s’han organitzat sis activitats durant els mesos d’octubre i novembre. Educació i divulgació, rutes i, fins i tot, un concert de música protagonitzaran el programa previst que començarà dissabte que ve, 5 d’octubre, amb la jornada L’educació en la Bartola ahir i avui, on reuniran per primera vegada els mestres que van fer classe en l’edifici de la Bartola del parc natural. El 12 d’octubre, el pare carmelita Ignacio Husillos ens descobrirà la història del monestir i parlarà del Desert de les Palmes com a refugi espiritual. I el 19 d’octubre, al centre d’interpretació del parc hi haurà una taula redona on professionals que han passat pel Desert al llarg d’aquests 20 anys faran un repàs a la seua evolució.

L’activitat més singular dins d’aquestes jornades commemoratives dels seus 30 anys serà la del dissabte, 26 d’octubre. Cantem al Desert proposa un recorregut guiat des de la Bartola fins a l’església del Monestir, on el Cor Veus Atrevides interpretarà cançons del seu repertori.

Ja al novembre, concretament el dia 15, tindrà lloc la festa de presentació dels nous mapes cartogràfics del Desert de les Palmes. L’equip tècnic Tossal Cartografies ha sigut l’encarregat de configurar aquesta publicació única amb la intenció de cobrir, un buit històric en la cartografia valenciana. La presentació serà a les 18.30 hores, al centre d’interpretació de la Bartola.