Dos noves cries de crebalòs s’han alliberat al parc natural de la Tinença de Benifassà, que acull des de 2018 el projecte de reintroducció Benvingut de nou, Crebalòs, consolidant així l’objectiu de restaurar la riquesa biològica de la Comunitat Valenciana amb la recuperació d’aquesta espècie que es va extingir en aquest territori a la fi del segle XIX i que ha tornat a assentar-se en aquestes terres.

Les dues noves cries, anomenats Coco i Celest, procedeixen del centre de cria en captivitat Guadalentín a Cazorla i han estat cedits per la Vulture Conservation Fundation (VCF), entitat que coordina la recuperació del crebalòs en tota Europa. La secretaria autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha assenyalat que «potser enguany, més que mai, i per la situació especial de crisi sanitària que estem vivint, som més conscients de la importància de la biodiversitat i de com aquesta ens fa menys vulnerables enfront de crisis que tenen a veure amb la nostra interacció en el medi natural».

Tuzón ha remarcat la importància d’aquest projecte, que no només afiança la reintroducció d’una au molt característica a les muntanyes d’Europa, «sinó que també fa valdre la riquesa natural que posseeix aquest meravellós territori». Amb l’arribada d’aquestes nous exemplars, són ja sis els pollets introduïts, que se sumen als tres adults dins de les dues línies paral·leles de treball de la Conselleria. D’una banda de criança de pollastres que arriben amb tres mesos d’edat i per un altre d’adults silvestres de la població natural de Pirineus.

En aquest projecte participen el Ministeri de Transició Ecològica, els governs d’Aragó i Catalunya I Vulture Conservation Fundation, a més dels ajuntaments de la Pobla de Benifassà, Vallibona, Rosell i l’Associació de Propietaris Forestals de la Tinença i altres entitats.