L’enginyeria valenciana Vielca Medi Ambient ultima estos mesos la redacció del Pla d’Ordenació de Recursos Forestals de Sant Mateu. A falta de les conclusions finals, els tècnics d’esta empresa valoren en 53,5 milions d’euros l’aportació anual dels terrenys forestals dels 35 municipis que conformen la Demarcació Forestal de Sant Mateu (amb un valor global de 1.503 milions d’euros).

L’estudi, que comprén les comarques dels Ports, l’Alt Maestrat i el Baix Maestrat, té en compte múltiples variables. Es partix de la revisió de la cartografia de sòl forestal existent, adaptant-la a la realitat actual, d’acord amb els criteris de la legislació forestal. S’analitzen tant aquells productes que tenen un valor de mercat (fusta, llenya, fongs, pastos...) com els servicis ambientals (ús turisticorecreatiu, mitigació del canvi climàtic, reducció de riscos d’inundació, control de l’erosió...), a fi d’establir un marc de planificació que permeta optimitzar el caràcter multifuncional de la muntanya mediterrània, sempre amb criteris de sostenibilitat ambiental i persistència de les masses forestals.

A partir d’estes consideracions, s’estima que en el cas que un incendi afectara els ecosistemes forestals dels 35 municipis estudiats, es perdrien al voltant de 1.182 milions d’euros de valoració. H