El passat mes d’abril es van complir quatre anys des de la posada en marxa dels horts urbans ecològics a Betxí, una iniciativa que va ser pionera en el seu moment a la província de Castelló. La idea va partir de la Regidoria de Medi Ambient de la localitat de la Plana Baixa i pretenia crear una zona d’horta el més pròxima al centre del poble, i que servira per a aprofitar terrenys abandonats o horts erms.

A primers d’abril de l’any de 2012 es van posar en marxa les primeres 31 parcel·les d’uns 30 metres quadrats, una superfície que s’ha demostrat prou suficient per a l’autoabastiment familiar; i al febrer de 2013 es van adequar 14 més, fins a fer un total de 45, que és el màxim que permet el terreny cedit per este projecte.

Durant este temps s’han dut a terme quatre cursos d’agricultura ecològica, especialment dissenyats per a les persones arrendatàries de les parcel·les, però oberts al conjunt de la ciutadania. Alguns dels objectius que es proposen són, en l’aspecte econòmic, disposar d’una parcel·la que puga ajudar a l’economia de la llar. A nivell educatiu, gràcies a estos horts es pretén aprofitar l’experiència i les tècniques d’horticultura que molts ciutadans posseïxen a través d’accions formatives per a ensenyar a les persones interessades a cultivar verdures i hortalisses de manera natural, aprofitant al màxim l’espai disponible i aprenent a crear nous espais per a cultivar. En este sentit, des de la Regidoria de Medi Ambient de Betxí s’han posat en marxa durant els tres últims anys un projecte de col·laboració amb l’escola pública en què alumnes d’educació infantil i primària han sembrat i arreplegat diverses hortalisses en els propis horts. Finalment, es busca fer un pas avant en el desenrotllament sostenible a nivell local.

RECUPERAR LA TERRA

“La creació d’estos horts constituïx una forma efectiva de recuperar el valor de la terra, d’integrar el nucli urbà i la naturalesa, i de recuperar coneixements i pràctiques de l’agricultura tradicional”, tal com remarca l’edil de l’àrea medi ambiental, Javier Delgado.

A més, “el seu cultiu amb caràcter ecològic, permet familiaritzar els participants amb mètodes de producció sostenible d’aliments, afavorint l’adquisició de valors que fomenten la conservació i el bon ús del medi natural”, afig el regidor betxinenc.

Un últim objectiu dels horts urbans de Betxí és millorar la salut de les persones i també facilitar altres iniciatives com l’Horta del Rajolar, que promou la inserció laboral a través de l’agricultura ecològica. D’altra banda, cal remarcar que s’haja incrementat el nombre de persones que, a nivell particular, cultiven terrenys familiars de forma biològica. H