Amb una producció anual de centenars de milions de tones, el plàstic és un dels materials més utilitzats en el món. El que la gent no sap sovint és que el seu cicle de vida es de 20 a 500 anys. Els plàstics, lleugers i dissenyats per a durar, es transporten fàcilment a la naturalesa, causant serioses amenaces a les espècies migratòries a tot el món. Tots podem ajudar a frenar aquesta problemàtica mundial, actuant amb sentit comú i consciència mediambiental.

El Dia Mundial de les Aus Migratòries 2019 és una oportunitat única d’unir esforços per a abordar el greu problema de la contaminació plàstica i ressaltar els seus efectes negatius en les aus migratòries. Així, des dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana s’han organitzat una sèrie d’activitats per unir les nostres veus i abordar aquesta creixent preocupació mediambiental.

ACTIVITATS / Redueix, reutilitza i recicla. Aquesta és la essència de la nova campanya que es durà a terme tot el mes d’octubre. Aquest dissabte, dia 12, i també el diumenge 13, el PN de la Serra d’Irta promou el taller infantil El plàstic no és fantàstic, una jornada de sensibilització i treballs manuals per als més menuts amb ganes d’ajudar a les aus. L’activitat es desenvoluparà en la Fira de la Tomata de Penjsar, en la plaça l’Esglèsia d’Alcalà de Xivert.

Una setmana més tard, el 19 d’octubre, el centre d’informació de la Reserva Natural de les Illes Columbretes oferirà una visita guiada per les seues instal·lacions i explicarà què passa amb els ocells que nidifiquen en la reserva, d’on venen i on van. Qui fa niu a les illes Columbretes és el títol d’aquesta activitat. El dia 25, al PN Tinença de Benifassà hi haurà una xerrada divulgativa i inauguració de l’exposició al centre cívic Molí Vell de Rossell sobre la migració de les aus Volar, viatjar, viure, a càrrec de SEO/BirdLife València —a les 18.00 h.—. Al dia següent, 26 d’octubre, tindrà lloc una jornada de geocaching al PN Serra d’Espadà, concretament en Aigua Negra (Algimia d’Almonacid).

El 27 d’octubre s’analitzarà l’amenaça que suposa el plàstic per a la vida silvestre i les alternatives a la seua utilització amb una xerrada al PN de Penyagolosa i també es realitzarà una acció de revisió i neteja de caixes niu per a ajudar a les aus d’aquest entorn. El mateix dia, però al Prat de Cabanes-Torreblanca, es farà un recorregut ornitològic per conéixer com influixen els plàstics en la vida de les aus.