+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 
 

‘ALIATS DAVAN DE L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA’

Els parcs naturals de Castelló difonen la importància dels boscos valencians

El lema d’enguany emfatitza com els arbres ajuden a revertir el problema del canvi climàtic. El 30 de gener es commemora el Dia de l’Arbre de la Comunitat Valenciana amb diferents activitats

 

La castanyera d’Almanzor és un arbre monumental de 350 anys. - MEDITERRÁNEO

R. D.
22/01/2020

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, més coneguda com la FAO, el canvi climàtic i els boscos estan íntimament lligats. Els canvis en el clima estan afectant els boscos pel fet que les temperatures mitjanes anuals són més elevades, a la modificació de les pautes pluvials i a la presència cada vegada més freqüent de fenòmens climàtics extrems.

Al mateix temps, els arbres i els boscos ajuden a mitigar aquests canvis en absorbir el diòxid de carboni de l’atmosfera i convertir-lo, a través de la fotosíntesi, en carboni que «emmagatzem» en forma de fusta i vegetació. Aquest procés es denomina «fixació del carboni».

Per tot això, i aprofitant que el pròxim 30 de gener se celebra el Dia de l’Arbre de la Comunitat Valenciana, des dels parcs naturals volen precisament emfatitzar en la gran capacitat que els boscos de les nostres comarques tenen per a ajudar-nos a revertir el problema del canvi climàtic mitjançant una sèrie d’activitats previstes del 25 de gener fins al 22 de febrer.

ACTIVITATS / Els boscos valencians. Aliats davant l’emergència climàtica és el lema d’aquesta campanya autonòmica que tindrà el seu impacte en la província de Castelló gràcies a les iniciatives que els diferents parcs naturals han organitzat. El dissabte, 25 de gener, el PN Serra d’Espadà i el PN Prat de Cabanes-Torreblanca seran els primers en convidar a la ciutadania a celebrar el Dia de l’Arbre. El primer ho farà amb un passeig fins a la font d’Almanzor per tal de visitar la castanyera, un arbre monumental de 350 anys d’edat. Sota el títol «Arrelant a la marjal», aquelles persones interessades podran descobrir quines són les espècies que hi viuen en la zona humida del Prat de Cabanes-Torreblanca i la seua funció dins de l’ecosistema.

El 26 de gener, la Reserva Natural de les Illes Columbretes promou «El bosc protector». Al Planetari de Castelló parlaran dels misteris que envolten als arbres, així com dels boscos autòctons i arbres mil·lenaris de la província. A més, construiran un «bosc d’oxigen», i plantaran espècies de les Illes Columbretes al Jardí del Planetari.

El mateix diumenge, dia 26, al Parc Natural del Penyagolosa faran una plantació de bellotes de roure reboll i carrasca amb la finalitat de contribuir a recuperar els antics boscos de quercinees de l’entorn del gegant de pedra. El roure reboll (Quercus pyrenaica) és una espècie molt escassa a la Comunitat Valenciana, on queden només tres bosquets relictes de xicoteta grandària; per la seua part la carrasca (Quercus rotundifolia), encara que molt més estesa, va ser molt afectada en la franja mediterrània pel carboneig de segles anteriors

L’1 de febrer, a la Serra d’Irta i al Desert de les Palmes també es duran a terme activitats de conservació i divulgació. El primer celebrarà la jornada commemorativa amb una plantació de flora autòctona a l’entorn de la microreserva de flora de la Duna del Pebret, mentre que el segon realitzarà una plantació en família i una ruta d’un quilòmetre aproximadament sense cap dificultat. Per a inscriure’s en totes les activitats cal visitar la web www.parquesnaturales.gva.es