La lluita contra el canvi climàtic és un fet actual. Així ho demostren les activitats que des de diferents organismes a nivell mundial s’estan realitzant, com ara en la Comunitat Valenciana gràcies a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i també als Parcs Naturals. De fet, aquests últims organitzen al llarg de l’any un gran nombre de jornades temàtiques i específiques al voltant de les noves problemàtiques que afecten al nostre medi natural.

Precisament, són els Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana qui aquest mes de març promouen una nova campanya arrelada amb el Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el pròxim dia 22, una efemèride amb la qual volen donar a conéixer el fet que aquesta lliuta contra el canvi climàtic que ens afecta obrirà grans oportunitats per a l’economia en moltes àrees. «Necessitem adoptar sistemes de producció circulars i usar l’aigua de manera molt més eficient», assenyalen, per a afegir que, «a mesura que creix la població mundial, també ho fa la demanda d’aigua, que esgota els recursos naturals i danya el medi ambient en molts llocs».

El projecte per intentar solucionar aquesta nova realitat inclouen la protecció d’embornals de carboni com els oceans i aiguamolls, l’adopció de tècniques agrícoles climàticament intel·ligents i l’augment de la reutilització segura de les aigües residuals.

«L’aigua és el nostre recurs més preuat, hem d’usar-la de manera més responsable. Hem d’equilibrar totes les necessitats d’aigua de la societat i garantir que les persones més pobres no es queden arrere», expliquen. Així, remarquen, «individualment podem realitzar infinitat d’accions davant la problemàtica de l’aigua. Qualsevol persona, en qualsevol lloc, pot actuar per a abordar el canvi climàtic. La primera, no malgastar aigua».

Per tal de sensibilitzar a la població, els diferents parcs naturals de la província de Castellón s’han unit a aquesta iniciativa amb el lema Aigua, un or líquid per a tots. El 15 de març, al PN del Penyagolosa es durà a terme el IX cens popular del lliri de neu, mentre que el PN de la Tinença de Benifassà proposa el dia 21 una ruta familiar per l’entorn de l’embassament d’Ulldecona. Al dia següent, 22 de març, el PN de la Serra d’Espadà ofereix una ruta interpretativa pels camins de l’aigua a la localitat de Fuentes de Ayódar. Finalment, el dia 28, el PN de la Serra d’Irta convida a la ciutadania a passejar per la marjal de Peníscola i conèixer la importància vital d’aquest recurs per les aus que viuen allí. Més informació: www.parquesnaturales.gva.es