La que era una jornada en família al camp, gaudint de la natura i col.laborant amb el medi ambient es va convertir, el passat diumenge, en un dia històric. I és que, voluntaris de Bankia, la Fundació Caixa Castelló i Amics de Palanques van participar en la creació de la segona font de llavors de faig (Fagus sylvatica) més meridional del món en el Barranc dels Horts, ubicat al terme municipal d’Ares del Maestrat.

Tal i com expliquen des d’Amics de Palanques, es tracta d’una espècie extinta al territori valencià, d’aquí la importància de la iniciativa, en la que es van plantar 30 exemplars. «Els materials que han generat la planta utilitzada en la repoblació han estat recolectats seguint estrictes i respectuosos criteris científico-tècnics», remarquen. I afegeixen que el lloc on s’ubica aquest parc nodrissa constitueix una joia forestal en unes condicions òptimes perquè els peus reintroduïts prosperen adequadament.

Organitzats per famílies, els voluntaris van plantar fins a dos faigs cadascuna. Grans i menuts, des de nadons d’any i mig fins a adults, es van encarregar de treballar la terra, col.locar el plantó, regar-lo, posar-li adob natural i protegir-lo perquè creixque amb força. Una experiència única que va acabar amb un passeig i un dinar de germanor.