El patronat de la fundació Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) va celebrar una nova reunió telemàtica per a aprovar els comptes de 2019, marcats pel sanejament patrimonial i l’equilibri financer. La fundació ha desgranat alguns dels projectes desenvolupats en aqueix any com Imagina, que analitza els canvis globals més rellevants per a la conca mediterrània, i que s’inclou dins del programa Prometeu que té la Generalitat per a impulsar grups d’investigació d’excel·lència.

Es tracta d’un programa destacat, ja que situa al CEAM i a la Comunitat Valenciana com a «punt focal en l’estudi i vigilància del canvi climàtic en el nostre territori, mitjançant l’estudi del cicle hidrològic en el sistema complex sòl-atmosfera-oceà i les seues interaccions», com va indicar la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, encarregada de presidir la reunió.

Mollà va ressaltar a més la importància de la investigació científica com a guia necessària dins de la senda de transició ecològica en la qual està immersa la Conselleria i va valorar especialment la labor d’aquest centre d’investigació centrat en el Mediterrani, epicentre del canvi climàtic, per a adaptar geogràficament les mesures de mitigació i adaptació.

«Els diferents programes de la fundació donen compte de la investigació interdisciplinària que abasta els efectes sobre la salut, la biodiversitat, els fenòmens extrems, la resposta als incendis o el dèficit hídric i tot això adaptat al nostre entorn», va assenyalar la consellera.

ALTRES PROJECTES / L’observació i seguiment dels fenòmens meteorològics extrems, la contaminació atmosfèrica, les onades de calor o els ecosistemes forestals són només alguns dels projectes detallats en la Memòria d’Activitats del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). En aquest sentit, la fundació va informar sobre la constitució el març passat de la UTE amb la finalitat de subscriure el contracte amb el Ministeri d’Agricultura per al Desenvolupament dels treballs de la xarxa de seguiment intensiu i continu dels ecosistemes forestals: Xarxa de nivell II. I en matèria de química atmosfèrica, les actuacions es desenvolupen a escala europea a través del programa Euphore, a més de participar en plans estatals i autonòmics i en el servei i suport a les administracions públiques, com ocorre amb la Xarxa de Vigilància de Qualitat de l’Aire de la Conselleria o el mostreig i anàlisi de contaminants atmosfèrics per a l’Ajuntament de València.