Al seu dia va ser una de les gavines més rares i amenaçades del planeta, tot just 1.000 parelles en la dècada de 1970. No obstant això, la protecció de les seues zones de cria i l’habilitat de l’espècie per a explotar els descartes de la creixent activitat pesquera, l’han portat a la seua plena recuperació amb més de 20.000 parelles reproductores en l’actualitat.

La gavina d’Audouin és una espècie endèmica del Mediterrani, amb una població relativament xicoteta i que, en època reproductora, reunix al 90% dels seus efectius en territori espanyol. Tots estos factors han elevat la seua categoria d’amenaça a «vulnerable» i han impulsat esforços de conservació que han aconseguit millorar el nombre d’exemplars. Amb tot, l’espècie precisa noves mesures de conservació i, per a adoptar-les, és necessari conéixer quins són els seus hàbits de migració.

Hàbits de migració

Este és l’objectiu de la monografia acabada de publicar sobre l’espècie que es presenta dins del programa Migra de SEO/BirdLife, desenrotllat en col·laboració amb la Fundació Iberdrola Espanya. Un estudi que recopila 25 anys d’investigació i que, entre altres conclusions, proposa 15 noves zones de conservació de la gavina d’Audouin en el nord-oest africà.

Migración y ecología espacial de la gaviota de Audouin en el Mediterráneo occidental y noroeste africano és el títol d’este primer treball, obra de Juan Becares i Pep Arcos del programa marí de SEO/BirdLife i Daniel Oro, investigador de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC/UIB) i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), s’ha realitzat gràcies a les ingents bases de dades d’anelles de PVC, gestionades per l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) i l’IMEDEA (CSIC-UIB), i d’anelles metàl·liques, actualment disponible en l’Oficina de Receptació de SEO/BirdLife. S’ha analitzat la informació de més de 63.592 recuperacions corresponents a 15.548 gavines corsa diferents.

A més, ha sigut fonamental el marcatge de 23 aus amb emissors via satèl·lit en el marc del Projecte LIFE Àrees Importants per a les Aus (ANAVA) marines a Espanya, que han desvelat diàriament els seus moviments migratoris i d’hivernada, en alguns casos durant diversos anys. En total, les aus marcades han proporcionant 51.053 localitzacions corresponents a 9.622 dies de dades.

Illes Columbretes

Fins als anys 60 del passat segle, esta gavina només criava en les illes Chafarinas i, de forma molt escassa, en Balears. A principis dels anys 80, en que va colonitzar el delta de l’Ebre, es va produir un considerable increment tant del nombre d’efectius com de les àrees ocupades, que en l’actualitat són: el delta de l’Ebre, les illes Columbretes, l’albufera de València, l’illa de Grosa, l’illa d’Alborán, les Chafarinas i Balears.