Jairo Restrepo Rivera, el cridat «guru» de l’agricultura, impartirà en Bextí un curs teòric i pràctic els dies 19, 20, 21 i 22 del pròxim mes de maig.

Sota el títol de L’abc de l’agricultura orgànica, Restrepo oferirà alguns dels seus secrets més ben guardats als participants en estes jornades úniques en què, combinant amb la teoria de «les tres M» i de la trofobiosis (que servix per a definir l’associació simbiòtica entre organismes), es realitzaran pràctiques en què s’aprendrà a preparar: caldos minerals, biofertilitzants, fosfits, biotxar o carbó activat, extracte d’aigua de mar (ORMUS), o a realitzar cromatografies i reproduir microorganismes, entre altres activitats.

Agricultura regenerativa

Jairo Restrepo, amb més de 30 anys d’experiència, és un enginyer agrònom especialitzat en agroecologia. Nacionalitzat brasiler, encara que colombià de naixement, col·labora amb nombroses organitzacions no governamentals i organismes de cooperació internacional en el disseny i implantació de l’agricultura regenerativa. Al mateix temps, assessora a diversos governs i ha treballat en quatre continents, encara que amb especial presència a Amèrica Llatina.

L’agricultura regenerativa és un concepte dirigit a agricultors i ramaders que veuen que el sistema actual a què estan sotmesos no és sostenible. Molts dels processos que s’han implantat fins ara en l’agricultura moderna han provocat la pèrdua de fertilitat dels sòls, a causa de la disminució de la presència microbiològica, de minerals i de matèria orgànica. Així doncs, este concepte d’agricultura comença per tornar estos components dinàmics al sòl, com a base d’un sistema agrícola i ramader «ecològic i intel·ligent».

Objectius

L’objectiu d’este tipus d’agricultura és fer rendibles les explotacions agrícoles i ramaderes, reduint els seus gastos i aprofitant les relacions simbiòtiques entre animals, plantes i vida en el sòl. El resultat esperat després d’este procés de transformació passa per generar aliments sans i nutritius a preus assequibles per a la ciutadania.

Cal destacar que Restrepo ha escrit i publicat diversos llibres en el tema de l’Agricultura Orgànica i, a nivell internacional ha dictat més de 750 conferències en este model d’agricultura, en protecció ambiental, anàlisi cromatogràfica de sòls, reciclatge i desenrotllament sostenible, inclosa la participació en més de 37 universitats i Instituts d’investigació.