Iberdrola ha culminat un projecte que contribuirà a accelerar el procés de descarbonització a l’acreditar amb tecnologia blockchain que l’energia subministrada i consumida pel client és 100% renovable. Aquesta primera experiència d’acreditació de l’origen renovable de l’energia subministrada en temps real s’ha desenvolupat amb l’entitat financera Kutxabank, que ha pogut traçar la procedència de l’energia des de l’actiu de generació fins al punt de consum. L’energia renovable ha sigut generada pels parcs eòlics d’Oiz (Biscaia) i Maranchón (Guadalajara, Castella-la Manxa) i la central hidroelèctrica de San Esteban (Orense, Galícia) i el consum d’energia neta, procedent d’aquests actius.

BLOCKCHAIN / Aquesta tecnologia permet assignar de forma àgil els actius que subministraren energia al punt de consum i, inclús, establir una jerarquia de prioritats en les fonts d’origen. També elimina intermediaris ja que els contractes intel·ligents amb què es treballa s’autoexecuten quan les dos parts complixen allò que s’ha firmat, simplificant el procés, eliminant costos i afavorint la privacitat.

Així mateix, s’acceleren i automatitzen els processos de certificació d’energia renovables, s’obté un major grau de traçabilitat de la certificació i més transparència i seguretat en la transacció, que queda registrada en la plataforma de forma inamovible, de tal forma que totes les parts poden auditar els seus resultats.