El president d’Iberdrola, Ignacio Galán, ha participat recentment en la jornada organitzada per Terrawatt Initiative a Nova York abans d’assistir a la seu de l’Organització de Nacions Unides (ONU), on els caps d’Estat de 168 països han subscrit l’Acord de París, aconseguit en la passada Cima del Clima.

En la seua intervenció, Galán va destacar la necessitat de convertir la lluita contra el canvi climàtic en una oportunitat per a impulsar el desenrotllament de les energies netes: “Les bones notícies són que junts --companyies energètiques, governs i entitats financeres-- podem convertir el desafiament en oportunitat per a assegurar un subministrament energètic segur, sostenible i competitiu a les generacions futures.”

El president d’Iberdrola va recordar que, d’acord amb les previsions de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), si es vol mantindre el calfament global per davall dels 2oC serà necessari multiplicar per 2,5 vegades l’actual potència renovable mundial. En el cas de la solar, hauria d’incrementar-se en sis vegades, fins a 1 terawatio. Així mateix, Galán va analitzar quines condicions han de donar-se per a possibilitar el desenrotllament solar. En primer lloc, és imprescindible el paper de la I+D’i com a ferramenta per a rebaixar els costos actuals, així com la necessitat d’implementar planificacions energètiques apropiades --l’energia solar distribuïda és més eficient en entorns aïllats que en aquells en què ja hi ha una xarxa--, i reforçar la infraestructura actual per a aconseguir materialitzar de forma eficient l’enorme potencial de l’energia solar.

Junt amb este treball de millora del sistema, els reguladors hauran de dissenyar marcs estables i predicibles, a juí del president de la companyia energètica: “És necessari rebutjar remuneracions irracionals, com hem vist en alguns països europeus, i fixar un repartiment just dels costos, amb l’objectiu d’evitar que els clients sense recursos suficients per a instal·lar generació distribuïda en les seues cases hagen d’acabar pagant els costos generats pels que sí que tenen eixos recursos”.

Com últim requisit per a un desenrotllament solar sostenible, Ignacio Galán remarca la necessitat d’accedir a finançament assequible. I subratlla els avanços en este sentit, com el cas dels fons d’inversió responsable, i els nous instruments financers disponibles, com les emissions de bons verds. En este punt, el màxim representant de la companyia energètica espanyola va recordar la col·locació verda realitzada per Iberdrola la setmana passada, per import de 1.000 milions d’euros i amb unes condicions rècord per a la companyia. Per a acabar, Galán va recalcar que “hem d’evitar crear una falsa percepció que els actius solars poden convertir-se en meres inversions financeres. Si açò ocorre, veurem noves bambolles”. H

I. Galán insistix en la necessitat de reforçar les infraestructures existents