En el marc del seu històric compromís amb les tecnologies de generació d’energia més netes, Iberdrola ha ratificat recentment, a través de les seues perspectives estratègiques per al període 2016-2020, la seua aposta per l’energia eòlica marina (o offshore) i la hidroelèctrica de bombament, el mètode més eficient d’emmagatzematge d’energia hui.

La companyia ja és un líder mundial en l’àmbit de les energies renovables, amb prop de 14.800 megawats (MW) de potència instal·lada a tancament de 2015, fonamentalment a través de parcs eòlics instal·lats en terra (onshore) i llocs en marxa en països com Espanya, Estats Units, Regne Unit, Mèxic i Brasil.

Iberdrola, que va invertir, només en 2015, 200 milions d’euros en I+D+i, està liderant en estos moments la segona revolució que encara el sector eòlic, que tracta d’exportar al mar el model que tan bons fruits ha donat en terra ferma. De fet, ha sigut la primera empresa elèctrica espanyola a posar en marxa una instal·lació eòlica mar dins, la de West of Duddon Sands (WoDS), en Regne Unit, disposant, a més, d’altres dos iniciatives en ferm: les de Wikinger, a Alemanya, que protagonitzarà un dels fòrums informatius organitzats per als accionistes amb motiu de la Junta General 2016, que se celebrarà el 8 d’abril a Bilbao, e East Anglia, també en les illes britàniques.

D’altra banda, Iberdrola és líder en emmagatzematge d’energia, amb 4.400 MW instal·lats per mitjà de tecnologia hidroelèctrica de bombament i compte, a més, amb la major instal·lació d’estes característiques d’Europa: el complex de Cortes-La Muela, a València.

Estes plantes suposen una salvaguarda per al sistema elèctric, ja que permeten emmagatzemar energia potencial a través de l’ompliment, per mitjà del bombament, d’aigua d’un embassament a un depòsit superior, la qual cosa possibilita començar a generar gran quantitat d’electricitat en un temps de resposta molt ràpid, al turbinar l’aigua de baixada a l’embassament. I tot això sense generar cap tipus d’emissió a l’atmosfera.

Quan la central funciona bombant, eleva aigua de l’embassament inferior i l’emmagatzema en el superior. D’esta manera, al poder transformar aigua en energia emmagatzemada, es realitza una millor explotació. Partint de l’energia sobrant en períodes de baix consum, s’obté energia de gran qualitat, que pot ajudar a cobrir les necessitats del mercat durant les hores de major demanda.

INVESTOR DAY

En el seu discurs davant dels analistes amb motiu de l’Investor Day del passat 24 de febrer, Ignacio Galán, president d’Iberdrola, va comentar que “l’emmagatzematge d’energia serà fonamental” en l’escenari global dels pròxims anys. “Els avanços tecnològics en bateries poden ser part de la solució, però hui en dia, l’emmagatzematge hidroelèctric de bombament és l’única tecnologia eficient que pot ser implementada a gran escala. Es preveu que la capacitat hidroelèctrica s’incremente més del 60% en els pròxims 25 anys. El cost d’esta tecnologia en l’actualitat és quatre vegades menor que el de les bateries més eficients”.

Per al període 2016-2020, la companyia seguirà avant amb el projecte hidroelèctric de l’Alt Támega, a Portugal, que afegirà una capacitat de 1.160 MW d’emmagatzematge per bombament. La inversió ascendirà a 1.600 milions d’euros i la planta estarà operatiu l’any 2023. H