A partir de l’any 2007, el Grup Iberdrola va donar un gran bot a nivell internacional al tancar l’adquisició, en el mes d’abril, de l’escocesa ScottishPower, per mitjà de la que es va fer amb el control d’una de les principals companyies eòliques dels Estats Units: PPM. De la mateixa manera, la compra d’Energy East va fer possible la creació d’Iberdrola USA, operació que va culminar al setembre de 2008 i va suposar la seua entrada, sobretot, en el negoci del transport i distribució d’energia del país.

Després de la seua consolidació com una de les empreses de referència del sector energètic dels Estats Units, el grup empresarial espanyol acaba de constituir la societat Avangrid, fruit de la integració amistosa entre Iberdrola USA i UIL Holdings Corporation. Avangrid, que ja cotitza en la Bossa de Nova York amb el ticker AGR, disposa d’oficines en Maine, Nova York, Massachusetts, Oregón i Texas.

L’empresa, amb presència en 25 estats, compte actiu valorats en més de 30.000 milions de dòlars i combina els recursos i experiència de huit companyies elèctriques i de gas natural. A més, la nova companyia té més de 3,1 milions de punts de subministrament i una potència instal·lada de 6.700 MW, destacant la seua capacitat en energia eòlica.

La presència d’Avangrid en el sector renovable dels Estats Units suposa una de les majors apostes internacionals en què ha participat una empresa espanyola fins a la data. El seu compromís amb l’impuls de les energies netes als Estats Units li ha portat a ser la companyia que més ha crescut en este país durant el mandat del president Obama, aconseguint la xifra de 5.600 MW de potència eòlica instal·lada.

Iberdrola ha construït en els últims anys als Estats Units algunes de les seues instal·lacions renovables més emblemàtiques, com el complex de Penyatera, la seua major instal·lació eòlica en tot el món, de 606 MW de potència; o el projecte que desenrotlla en estos moments per a construir un parc l’energia renovable del qual serà consumida en exclusivitat per Amazon.

Nou projecte

Entre les instal·lacions que han posat en marxa destaca el nou parc eòlic d’El Cabo que Iberdrola, a través de la seua filial nord-americana Avangrid, ha començat, començat a construir es convertirà en un dels projectes renovables més importants fins a la data gràcies als seus 298 megawats (MW) de potència.

Amb una inversió aproximada que supera els 500 milions de dòlars, el parc consilda a la firma espanyola com un dels operadors en energia eòlica de referència als Estats Units. En total, el parc comptarà amb 149 turbines eòliques d’última generació que, segons les previsions, podrien estar en funcionament a partir del segon semestre de l’any que ve 2017, en el sud del comtat de Torrances, estat de Nuevo México.

Iberdrola ja s’ha assegurat la venda de l’energia generada per esta instal·lació a través d’un Power Purchase Agreement (PPA). El Cabo, la producció del qual anual equival al consum elèctric d’uns 900.000 llars nord-americanes, reportarà, tal com assenyalen des de l’empresa espanyola d’energia, beneficis socials a tota l’àrea on es va a instal·lar (fins a Califòrnia). Així mateix, es crearà una mitjana de 200 llocs de treball durant l’any i mig que duren les obres i s’espera que la instal·lació proporcione, almenys, 1,5 milions de dòlars anuals en pagaments als propietaris locals per l’arrendament del terreny, que sumaran uns 37,5 milions de dòlars durant la vida útil del projecte. H

L’empresa té presència en 25 estats i ja cotitza en la bossa de Nova York