Iberdrola s’ha avançat a la normativa —l’RD 244/2019, en fase d’implantació— i amb caràcter pioner ha començat a compensar els excedents d’energia als seus clients d’autoconsum, a partir de lectures reals d’energia. De fet, els 200 primers clients que ja han completat el procés de registre de les seues instal·lacions gaudiran d’una rebaixa en la factura de la llum aquest mes de desembre, corresponent a l’electricitat generada per les seues instal·lacions solars que no han consumit i han abocat a la xarxa de distribució.

Aconseguir les compensacions en la factura requereix presentar la sol·licitud d’alta d’autoconsum amb compensació en la Conselleria d’Indústria. Després de ser aprovada, l’administració regional comunica a la companyia distribuïdora les dades del client i la instal·lació per a la gestió de l’alta. A continuació, la distribuïdora ho notifica a la comercialitzadora, que estableix en un contracte amb l’usuari la compensació en la factura mensual de la llum pels excedents abocats a la xarxa que no ha consumit.

Per a facilitar el procés, i fins a completar els tràmits per a aconseguir la compensació en la factura, Iberdrola ha llançat el Plan Solar, amb el qual el client d’una instal·lació fotovoltaica pot gaudir d’un preu més econòmic en les hores en les quals no hi ha sol i compensar els seus excedents des del moment de la seua contractació, que la companyia ha establit en 10 euros al mes.