+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 
 

Pressupost

Iberdrola estudia reciclar pales aerogeneradores Resoldre problemes ambientals

El projecte ‘BRIO’, que lidera l’empresa espanyola, és una iniciativa amb l’objectiu de crear un nou sistema sostenible per a la seua gestió

 

El reciclatge d’estes estructures de gran envergadura no resulta fàcil. -

Junt amb els centres Gaiker-IK4 i Tecnalia s’ha ficat en marxa esta iniciativa per crear un sistema sostenible. -

R. D.
20/07/2016

Iberdrola,junt amb els Centres Tecnològics Gaiker-IK4 i Tecnalia, està arribant a la fase final del projecte ‘BRIO’ per al reciclatge de pales d’aerogeneradors.

‘BRIO’ és una iniciativa l’objectiu de la qual és crear un nou sistema sostenible per a la gestió i el reciclatge de les pales dels aerogeneradors eòlics fora d’ús, ja siga perquè s’hagen de substituir per una avaria o perquè els parcs eòlics hagen aconseguit el fi de la seua vida útil.

El reciclatge d’estes estructures de gran envergadura s’ha enfocat cap a la recuperació dels materials que les componen, per al seu posterior aprofitament com a matèries primeres secundàries en altres productes.

La companyia espanyola lidera este projecte, en el que té com a socis a dos centres tecnològics bascos de gran prestigi: el Centre Tecnològic Gaiker-IK4 i la Fundació Tecnalia Research & Innovation.

Durant les proves, realitzades a escala pilot, s’ha realitzat la separació automàtica per mitjans òptics de materials procedents de les pales i la seua posterior trituració per a l’obtenció de fraccions recuperades de fibres llargues i mescles de fibres curtes i materials poliméricos amb possibilitat d’aprofitament en altres sectors.

La fibra llarga recuperada serà reutilitzada com a reforç en prefabricats de formigó, mentres que el material restant de la pala, amb propietats aïllants, serà utilitzat en nuclis de panells multicapa per a la construcció.

En les fases prèvies del projecte, es va realitzar el desmuntatge i tall de les pales cedides per ScottishPower Renewables.

‘BRIO’ compta amb més d’un milió d’euros de pressupost i està cofinançat per la Comissió Europea, a través del programa europeu ‘LIFE+’ i sorgix de la necessitat de donar resposta al problema dels residus provinents de les pales dels aerogeneradors instal·lades en els parcs eòlics. H

‘BRIO’ compta amb més d’un milió d’euros y està cofinanciat per la CE