Al voltant de 200 milions d’euros. Eixa és la xifra que Iberdrola Distribució preveu invertir en els pròxims huit anys —fins a 2025— a en l’adequació i correcció d’uns 234.000 suports elèctrics de cara a minimitzar l’impacte dels estesos elèctrics aeris en l’avifauna.

Esta important actuació, denominada projecte Aleteo, es va a traduir en l’adequació progressiva d’al voltant d’un terç dels suports elèctrics amb què compte la companyia en les nou comunitats autònomes en què opera. Principalment, seran objecte de correcció aquells suports que s’ubiquen en Zones d’Especial protecció per a les aus (ZEPAS), encara que també s’adequaran suports en les zones de protecció definides per les pròpies comunitats autònomes.

La companyia elèctrica té previst en este any 2018 renovar i adaptar prop de 7.100 suports per a evitar l’electrocució de l’avifauna, per al que invertirà més de huit milions d’euros fins a final de l’exercici.

EN LA COMUNITAT / En el cas de la Comunitat Valenciana, la companyia preveu adaptar en els pròxims huit anys més de 17.000 suports elèctrics en les zones de protecció d’avifauna. Al llarg de 2018, Iberdrola Distribució escometrà inversions per 1,6 milions d’euros en la finalització de la correcció de 1.000 estesos elèctrics en esta comunitat autònoma.

Per a això, dins del projecte Aleteo, s’ha dissenyat un catàleg d’actuacions de millores en els suports depenent de la seua configuració, com ara el forrat de les diferents fases i connexions, l’augment de la distància de seguretat per mitjà del canvi d’aïlladors per a allargar la cadena o la dotació d’aïlladors tipus bastó, la substitució de creus per altres especials dissenyades per a protegir a les aus, la instal·lació de dispositius d’antinidificació i altres mesures.

En l’actualitat, i des de l’any 2008, les noves línies i estesos elèctrics que ha construït Iberdrola per totes les comunitats autònomes, així com les renovades a partir d’eixa data, s’adeqüen a les distàncies de protecció que establix el RD 1432/2008, per a complir amb els Convenis Europeus de Conservació de la vida silvestre i d’espècies migratòries a què s’ha adherit Espanya.