Iberdrola ha instal·lat en l’àrea del seu futur parc eòlic marí (offshore) d’East Anglia ONE un innovador model de torre meteorològica, dissenyat a través del projecte d’I+D ‘Floating LIDAR’.

Les torres Floating LIDAR (Light Detection And Ranging) utilitzen un nou sistema flotant de torre meteorològica que busca ser més eficient i menys costós en el mesurament del recurs eòlic que el de les torres convencionals utilitzades fins a la data en els projectes offshore. Dissenyat en forma de boia, este sistema està equipat amb una gamma de tecnologia molt avançada. El dispositiu és compacte, mòbil i fàcil d’instal·lar, per la qual cosa es pot traslladar amb facilitat per l’interior del parc eòlic. També, amb este model, es produïx un impacte mínim sobre el paisatge marí i la seua instal·lació no requerix permisos de construcció, com ocorre amb les torres convencionals.

Si els resultats són positius en el projecte d’East Anglia ONE, Iberdrola haurà trobat un nou sistema molt interessant per a un sector com el ‘offshore’, les inversions del qual són molt elevades. Per exemple, el complex marí d’East Anglia, on s’ha instal·lat esta primera torre, té una inversió prevista, només en la seua primera fase, denominada East Anglia ONE, d’uns 2.000 milions d’euros.

East Anglia ONE comptarà amb 102 aerogeneradors, que tindran una potència total de 714 megawats (MW), produint suficient energia com per cobrir les necessitats elèctriques de més de 500.000 llars britàniques. La seua construcció començarà en 2017 i està previst que la primera turbina s’instal·li en 2019, entrant en operació i i que el parc estigui totalment operatiu en 2020.

L’encarregat d’aportar la tecnologia a Iberdrola en Floating LIDAR ha sigut FUGRO Oceanor, que ha subministrat un equip que disposa de tecnologia d’última generació. Anteriorment esta empresa ja havia realitzat diversos treballs d’investigació en East Anglia ONE, com un estudi geològic de la ruta dels cables que unixen les distintes turbines i la costa, analitzant més de 40 quilòmetres.

Projecte amb suport

El projecte Floating LIDAR està sent impulsat per la Carbó Trust, una entitat britànica que té com principal objecte l’accelerar la transició a una economia baixa en carboni en Regne Unit.

En concret, el projecte entra dins del programa Offshore Wind Accelerator (OWA), que busca reduir el cost de l’energia eòlica marina almenys un 10%, millorant la seua eficiència i el desenrotllament de nous projectes amb la millor viabilitat i rendibilitat.

L’energia ‘offshore’, a pesar de ser prioritària per a empreses com a Iberdrola, és una energia jove, amb un grau de maduresa no molt alt. Per això, projectes com el de Floating LIDAR, que milloren l’eficiència d’un dels seus elements clau com és el mesurament del recurs eòlic, és de gran benefici per a esta indústria i per a poder realitzar noves inversions.

Iberdrola en estos moments està realitzant una gran aposta per l’energia eòlica marina, una tecnologia que ha identificat com prioritària i en la que ja ha sigut capaç de posar en operació un parc eòlic en aigües britàniques, el de West Of Duddon Sands i té diversos importants projectes en desenrotllament en el nord d’Europa (Alemanya, UK i França). H