Un projecte d’investigació mediambiental sobre el Triops Cancriformis i la seua resistència enfront dels canvis climàtics i un altre sobre la idea de reciclar plàstics amb l’espècie de cuc Galleria Mellonella han sigut els treballs científics mereixedors de quatre guardons en la XXI Exporecerca Jove celebrada a Barcelona a finals de febrer. Tots dos treballs han sigut realitzats per quatre alumnes de 4t d’ESO del col·legi Santa María de Vila-real, l’únic centre castellonenc seleccionat per a poder exposar les seues conclusions en aquest certamen internacional en el qual es van donar a conéixer 250 treballs.

Així, sota el títol Biodegradació de plàstics mitjançant Galleria mellonella, Rubén Badenas Bernal i Alejandro Miguel Cuartiella van rebre el segon premi d’aquesta cita aconseguint la possibilitat d’assistir a la trobada d’investigadors Giovani e le Scienze a Milà. El projecte es basa en la construcció d’un depòsit de reciclatge de plàstic on els cucs, una espècie depredadora i invasora dels ruscos d’abelles, són els encarregats de menjar-se els plàstics.

Per part seua, Patricia Marco Gaya i Alba Serrano García van presentar la investigació Triops Cancriformis: com sobreviure al canvi climàtic, un projecte que pren com a protagonista al triops, un crustaci que no ha variat la seua forma en 200 milions d’anys i que, des de llavors, ha sobreviscut a canvis climàtics extrems. La hipòtesi que defensa aquest treball és que aquesta espècie ha sobreviscut gràcies a la resistència dels seus ous. Per a això, les alumnes han criat en captivitat exemplars del crustaci i, a més, han col·laborat amb el SCIC de l’UJI per a estudiar les seues característiques. Aquest projecte ha sigut molt ben acollit pels jutges i l’organització i va acumular ni més ni menys que tres guardons: el reconeixement «Ciència en societat»; el premi atorgat pel CSIC i el premi especial Bruno Gotzens del certamen, que consisteix en la presentació del treball a la New York Genius Olympiad 2021 que se celebrarà al juny.

Així mateix, el projecte presentat per Andrea López Endrino i Miguel Llorens Camarillas també va participar en el certamen malgrat no rebre un guardó. Es tracta d’una iniciativa titulada Edifici modular multifuncional que proposa la idea de convertir una zona de solars abandonats de la ciutat de Vila-real en un parc lúdic i innovador des del punt de vista arquitectònic i mediambiental.

Els sis alumnes han pres el relleu d’altres exalumnes del centre vila-realenc, els projectes dels quals han estat tutoritzats pel professor de biologia Sisco Marco i que han tingut com a objectiu l’estudi dels efectes del canvi climàtic, encara que també l’astronomia, la zoologia i l’ecologia.