Aproximar els productes de’agricutlura ecológica a les famílies de Castelló en temps de confinament pel coronavirus. Aquesta és la iniciativa que molts petits productors estan posant en marxa amb comandes a domicili i que, desde el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) han volgut centralitzar amb un mercat ecológic on line de productes certificats, a la seua web, www.caecv.com.

Per part de la província de Castelló ja s’han apuntat a vendre cinc llauradors-cooperatives. Alguns només distribueixen a Castelló, i d’altres, a la Comunitat i a tota Espanya. Desde Canet lo Roig, un operador particular ven on line cireres i oli; altre de Vall d’Alba, ametlles; des de Nules, faves; Benicarló, café de torrat natural; i Vinaròs taronjes, llimes i oli. Si a Castelló ja hi ha set productors a aquest mercat virtual; a València, hi ha 19; i a Alacant, 7.

TOTAL // I és només el principi. El sector de l’agricultura ecológica a la província compta amb 300 operadors i, amb 33.416 hectàrees certificades, representa el 26,1% de la superfície certificada de la Comunitat Valenciana. «És important destacar que aquesta província és la que més ha crescut en terreny certificat, amb un increment del 115%. En 2018 tenia 15.514 hectàrees certificades», subratllen desde el CAECV.

El president de l’entitat certificadora, José Antonio Rico, va recordar que «amb l’estat d’alarma, i segons el reial decret 463/2020, s’estableix que la producció agrícola, ramadera i aqüícola, la transformació de productes agraris i el transport i la distribució d’aliments, així com la seua comercialització a través de la venda minorista al consumidor, formen la cadena de proveïment alimentari l’activitat del qual ha de garantir-se en la situació en la qual ens trobem», concreta.

Per aquest motiu, i atés que malgrat la situació actual, els mercats ambulants locals estan prohibits i el productor no pot vendre els seus productes, Rico assenyala que «desde el CAECV hem considerat oportú oferir-li la possibilitat de poder vendre a través d’un mercat ecològic on line utilitzant la nostra pàgina web i posant en contacte directe al productor amb el consumidor final, sense intermediaris ni desplaçaments». Cada consumidor acorda per teléfon el termini, les condicions i lloc de lliurament. Per al president de la entitat, «és fonamental, més que mai, garantir l’accés a la producció local, sostenible i saludable i que els productes frescos, vitals en una situació de confinament, arriben a les persones,i especialment a les més vulnerables».