La Comunitat Valenciana ha presentat per primera vegada públicament la seua Estratègia de Lluita contra el Canvi Climàtic en el màxim fòrum internacional, la COP25, que s’ha iniciat a Madrid i que es desenvoluparà fins al 13 de desembre.

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic va albergar ahir dimarts la jornada L’acció subnacional en la lluita contra el canvi climàtic. Fou en aquest fòrum i de la mà de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, com es va donar a conéixer de manera internacional les prioritats, reptes i eixos fonamentals pels quals el territori de la Comunitat Valenciana està combatent els efectes del Canvi Climàtic i impulsant la política de Transició Ecològica.

El departament dirigit per Mollà, en col·laboració amb l’organització del Cim del Clima, ha convocat, així mateix, un programa d’actes que inclou tant reunions multilaterals a Madrid, com una agenda descentralitzada en cooperació amb diverses entitats com la Universitat de València o el Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS).

«El Mediterrani és l’epicentre del canvi climàtic. Els Governs tenim el desafiament de traslladar les estratègies de mitigació i adaptació a les particularitats de cada territori i a les característiques de la política de proximitat», ha afirmat Mollà en relació amb la responsabilitat de les regions que aborden tant la sessió Region4 —el pròxim diumenge, 8 de desembre— com la taula de debat Finançament de l’Acció Climàtica —que tindrà lloc el dilluns que ve, dia 9—, en les quals està previst que també participe la consellera.

SEU COMPLEMENTÀRIA / Així mateix, la Conselleria també ha programat trobades bilaterals a Madrid per a intercanviar experiències i oportunitats en la lluita contra el canvi climàtic.

Aquestes reunions amb entitats de primer nivell com els governs de la British Columbia (el Canadà) o Holanda tenen per objecte establir contactes a la recerca de futurs acords d’investigació i col·laboració.

D’altra banda, l’agenda descentralitzada convocada per la Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, juntament amb diverses entitats, converteix a la Comunitat Valenciana en seu complementària de la COP25.

Entre aquests actes destaquen els organitzats amb la Càtedra de Cultura Territorial de la Universitat de València, així com el que acollirà divendres que ve, 13 de desembre, el CEMAS i que incideix sobre la connexió directa entre alimentació sostenible i canvi climàtic.

Dins de la participació de la Conselleria s’emmarquen també la dels centres adscrits a ella com el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana.