La campanya Un mar sense plàstics que promou la Fundació Oceanogràfic va tindre la seua primera acció en la platja de Gandia, on es va promoure duirante una jornada el consum responsable de plàstics d’un només ús i pal·liar l’efecte nociu que produïxen els residus generats en la Nit de Sant Joan, que tindrà lloc el pròxim dia 23 de juny en la majoria de les platges de la Comunitat Valenciana.

El primer acte dut a terme dins d’esta campanya va ser un taller escolar amb meduses i a donar a conéixer les bosses oxodegradables, que no generen microplàstics, l’autèntica plaga de l’oceà. Cal destacar que estes bosses es repartiran en la mateixa localitat de Gandia la nit de les fogueres, encara que ja poden arreplegar-se en l’Oceanogràfic.

La presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig, destaca que la campanya es correspon amb l’objectiu divulgatiu de la pròpia entitat i connecta amb el mandat de la UE als aquaris per a la conscienciació sobre el greu problema de la pol·lució marina, a què es va sumar fa més d’un any l’Oceanogràfic. En este sentit, Calabuig remarca que l’aquari, que gestiona Avanqua, del grup Global Omnium, dedica la seua tasca divulgativa a este greu problema ambiental.

RESPECTE PEL MAR / Al final d’esta primera jornada, es va procedir a la solta d’una tortuga que va ser arreplegada per la Confraria de Pescadors de Gandia i recuperada en l’ARCA del Mar de l’Oceanogràfic.

Va ser l’alcaldessa de la localitat, Diana Morant, l’encarregada de soltar entre la cridòria dels col·legials l’exemplar de tortuga. Tot seguit, va assenyalar la importància d’este tipus d’iniciatives que ens ajuden a mostrar «com el ser humà és capaç de crear perills per al mar, per a les espècies marines i, inclús, per als humans». Morant reconeixia també el fet de que Gandia torne a ser pionera a prendre mesures per a mantindre la qualitat i salvaguardar el medi ambient, «pel que agraïm a la Fundació Oceanogràfic que, una altra vegada, haja triat la nostra ciutat per a dur a terme esta acció en un dia tan assenyalat com el Dia Mundial dels Oceans». Després de la presentació de la campanya i del taller es va distribuir una llimonada feta amb productes ecològics.