Més de huit milions de tones de fem plàstic acaben en els oceans cada any. En 2050 podria haver-hi més plàstic que peixos en els mars i el 99% de les aus marines podrien haver ingerit estos residus, segons càlculs de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Des de l’Oceanogràfic de València i la seua Fundació s’esforcen activament per a difondre i conscienciar a la societat sobre el greu problema, amb accions de qualsevol tipus que s’han desenrotllat en els últims anys. Actualment participa, junt amb quasi cent aquaris més, en la iniciativa organitzada per la Unió Europea #Ourocean, seguint la campanya #CleanSeas de les Nacions Unides.

Un dels objectius de la Fundació Oceanogràfic és el compromís amb la protecció dels oceans per la qual cosa ha desenrotllat fins ara nombroses accions. Entre altres, destaquen jornades de suport mediambiental, tallers i manualitats sobre reciclatge, els murals del dibuixant valencià, Paco Roca, neteja de platges i rius.

meduses reciclades / Entorn de la gran exposició Meduses, s’exhibixen en el centre de l’Oceanogràfic meduses fetes de plàstic per a advertir que en un futur és possible que només puguen existir estos animals en reproduccions de plàstic. Fetes amb residus i donant regna solta a la imaginació, han sorgit noves espècies de meduses reciclades: Butticula kokka (original d’una botella de coca cola), Pleus alboraiensis (original d’un recipient d’orxata d’Alboraia) i Chrysaora ficasolum (original d’un producte friegasuelos). El missatge que es llança amb esta campanya té a veure amb el llegat a les pròximes generacions.

Neteges de platges / D’altra banda, la Fundació Oceanogràfic amb la col·laboració de voluntaris du a terme neteges de platges, espigons i fons marins. En les diverses jornades ja celebrades, en la platja de la Plaça Rosa dels Vents de Puçol o en la platja del Pope de Xàbia, en col·laboració amb el Club Nàutic de Xàbia, la Fundació Ecomar i l’Ajuntament de Xàbia, junt amb alumnes del CEIP Port de Xàbia, es van arribar a arreplegar més de 200 quilos de fem del mar.

A més, durant tot l’any, l’Oceanogràfic organitza també soltes de tortugues i nits especials amb caràcter divulgatiu.