Els oceans cobrixen al voltant de dos terços de la superfície de la Terra i són el verdader pilar de la vida. Generen la major part de l’oxigen que respirem, absorbix una gran quantitat de les emissions de carboni, oferix menjar i nutrients, regula el clima, i són econòmicament importants. Desafortunadament, la pressió humana, que inclou la sobreexplotació pesquera i la pesca il·legal, desconeguda o sense regular, així com les insostenibles pràctiques d’aqüicultura, la pol·lució marina, la destrucció de l’hàbitat, les espècies invasives, el canvi climàtic, i l’acidificació estan causant un greu dany als oceans i els mars que ha de revertir pel bé de tots.

EL NOSTRE FUTUR / Sota el lema Els nostres oceans, el nostre futur se celebra este 8 de juny el Dia Mundial dels Oceans i del Medi Ambient. Per tal motiu, s’ha organitzat en l’Oceanogràfic de València un cicle dinàmic de micro xarrades per al mateix dia 8 en l’auditori Mar Rojo, en el que sis especialistes abordaran el greu problema ambiental de les meduses i les seues picadures.

La primera intervenció anirà a càrrec del científic reconegut mundialment, Amit Lotan, que ha desenrotllat la substància antipicadura que incorpora la crema solar de la firma Save Care. Lotan, també un comunicador excepcional, parlarà de l’efecte repel·lent però també del problema de superpoblació d’estos invertebrats marins.

Selina Moreno, famosa per les seues llargues travessies en aigües obertes, dissertarà sobre el desafiament que suposa nadar en dures condicions i moltes vegades rodejada d’elements que poden ser agressius com les meduses. Li seguirà Xoan Dominguez, primer responsable de l’exposició Meduses de l’Oceanogràfic, i que explicarà com es va idear i es va muntar la mostra i com es van abordar els complexos problemes tècnics que presentava.

Posteriorment intervindran dos representants del departament d’Educació i de Biologia del centre. Carlos Benlloch parlarà sobre la nova i sorprenent visió que aporta la major exposició d’Europa sobre les meduses i Miguel Candeles, del seu manteniment amb les dificultats que entranya afrontar un espai expositiu amb més de 40.000 litres d’aigües, 16 tancs expositius i més de mil exemplars.

Tancarà la sessió Juan Guillén, de l’Institut d’Ecologia Litoral, per a informar sobre la presència de meduses en les costes valencianes durant les campanyes de 2010 a 2016.