L’any que està a punt de concloure acabarà convertint-se en el segon o tercer més càlid de la història, amb un augment de 1,1 °C respecte a l’època preindustrial. I si tirem una mica la vista arrere, els rècords s’acumulen. «Les temperatures mitjanes registrades en els últims cinc anys (2015-2019) i durant l’última dècada (2010-201) seran quasi amb total seguretat les més elevades que mai s’han comptabilitzat», afirma l’avanç provisional del L’Estat del Clima, un informe que anualment publica l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) coincidint amb els cims del climàtiques i que es presenta aquest dimarts en la de Madrid.

«L’any 2019 posa punt final a una dècada marcada per registres de calor excepcionals, per la reculada dels gels i per pujades del nivell de la mar sense precedents a nivell mundial, canvis exacerbats per les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle fruit de l’activitat humana». Aquest és el principal missatge que vol transmetre l’organisme de l’ONU.

L’any més càlid ha sigut fins ara el 2016, que va estar marcat un corrent d’El Niño «exepcionalment fort». Continuarà sent-ho, encara que 2019 no quedarà molt lluny. Especialment a l’Àrtic i en l’estat nord-americà d’Alaska les temperatures han sigut inusualment càlides, segons l’informe. Aquest asse- nyala que la majoria de les àrees terrestres han superat les mitjanes recents de temperatures, incloent Amèrica del Sud, Europa, Àfrica, Àsia i Oceania. Només una gran àrea d’Amèrica del Nord ha sigut més freda que la mitjana recent.

Tampoc sorprén que l’última dècada haja registrat «una calor global excepcional» causat, com apunta l’OMM, «pels gasos d’efecte d’hivernacle de les activitats humanes». Des de la dècada de 1980, cada dècada successiva ha sigut més càlida que l’anterior, destaquen els investigadors.

Els impactes / El calfament ha causat «la desaparició de gel i altures del nivell de la mar sense precedents», afirmen els científics. El mínim diari d’extensió del gel marí de l’Àrtic al setembre de 2019 va ser el segon més baix des que hi ha registres de satèl·lit.

L’informe recorda també com, una vegada més, els impactes associats a la crisi climàtica «van colpejar fortament» en el 2019. Les onades de calor i les inundacions que solien ser esdeveniments aïllats s’estan tornant més regulars.