Aquest mes d’abril, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat una nova campanya per a impulsar la recollida selectiva de residus al Parc Natural de Serra d’Irta sota el lema Per una Serra Més Neta.

La iniciativa suposa la instal·lació, en les entrades i eixides d’aquest entorn natural, de diversos punts de recollida selectiva de residus, en substitució de les actuals papereres i contenidors que es troben en les àrees recreatives d’aquesta zona. Aquests punts disposaran de contenidors per al reciclatge de paper-cartó, vidre, envasos i residus orgànics, que seran gestionats pels serveis municipals dels ajuntaments en el territori dels quals se situen aquests depòsits. No obstant això, els dos sistemes de recollida de residus es mantindran durant un temps de forma conjunta, d’aquesta forma i progressivament s’anirà substituint l’actual sistema de recollida per la nova gestió de residus.

Des de la Junta Rectora del Parc Natural s’ha destacat la importància de posar en marxa aquest nou sistema ja que s’afavoreix el reciclatge dels residus, s’evita la deterioració paisatgística i ambiental i el risc d’incendis. Habitualment en les proximitats de les papereres i contenidors s’acumulaven grans quantitats de deixalles, havent-se arribat a recollir entre juliol i agost fins a huit tones de residus.

D’aquesta manera, possibilita que tot visitant s’implique d’una manera activa tant en el reciclatge dels seus residus, com en la conservació del parc, al mateix temps que es potencien pràctiques sostenibles en els espais naturals, llocs en els quals no han de ser necessaris els serveis de recollida de residus.

COL·LABORACIÓ / Aquesta iniciativa ha sigut possible gracies a la col·laboració existent entre la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, les tres corporacions municipals amb territori en aquest espai protegit i els seus visitants. Tot això, amb l’objectiu d’aconseguir una correcta gestió dels residus en l’àmbit de la Serra d’Irta.

La Conselleria de Medi Ambient, a través del parc natural, s’ha encarregat del disseny i la instal·lació dels cartells informatius de la nova gestió i d’informar els visitants del nou sistema de recollida selectiva. Els ajuntaments col·laboraran en la retirada periòdica dels residus depositats en els punts de recollida.