La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural ha représ la campanya anual de vigilància i control dels nivells de concentració d’ozó troposfèric, en el marc del programa Previozono, actiu entre abril i octubre, en col·laboració amb la Fundació CEAM.

En el portal web de la Conselleria es presenta un diagnòstic de la distribució espacial dels nivells d’ozó troposfèric a la Comunitat Valenciana, així com un pronòstic diari de l’evolució previsible. Així mateix, la Conselleria oferix un servici informatiu de missatgeria mòbil —per mitjà de subscripció per enviament d’un SMS amb la paraula ALTA GVA OZÓ al 217812—, en el que avisa de totes les superacions del Llindar d’Informació o Alerta de l’Ozó troposfèric que ocórrega en qualsevol dels 53 mesuradors de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica —es tracta d’un servici gratuït excepte pel cost del missatge d’activació—.

CARACTERÍSTIQUES / L’ozó és un gas amb un alt poder oxidant, que en concentracions elevades té efectes adversos sobre la salut humana, la vegetació i els materials. En les persones exposades a concentracions elevades pot produir danys respiratoris, sobretot en els grups més sensibles (xiquets, ancians i persones amb problemes respiratoris). Pot afectar també el creixement i fisiologia de les plantes i afavorix processos de corrosió en materials.

Els llindars d’informació i alerta s’establixen en 180 µg/m3 com a mitjana horària, i 240 µg/m3 durant 3 hores consecutives. Quan es produïx la superació del llindar d’informació, el programa Previozono establix un protocol de notificació al Centre d’Emergències, que al seu torn informa els ajuntaments dels municipis afectats perquè informen la població de les mesures recomanades per a la reducció del risc per a la salut i s’avisa als centres sanitaris.

En 2017 es van produir 615 superacions del llindar de protecció de la salut, la qual cosa suposa un lleuger augment respecte a l’any 2016, que va ser un dels períodes de menor idea d’estos episodis a la Comunitat Valenciana, degut fonamentalment a la climatologia, però continua sent inferior a les 798 superacions de 2015.