El pasturatge ordenat per al control de vegetació natural en zones estratègiques lligades a la prevenció d’incendis (àrees tallafocs, pistes, etc.) constitueix una pràctica agro-forestal sostenible, en la que al el bestiar col·labora reduint els riscos d’incendi mitjançant el control del desenvolupament de la vegetació, altra de complir una funció ecològica important en la muntanya mediterrània.

En multitut de fòrums especialitzats, tant en l’àmbit nacional com a internacional, es va advocant per la presència ordenada del bestiar en terreny forestal com a labor essencial per a la preservació de la muntanya enfront del foc, en reduir la càrrega de vegetació potencialment sostenible i exercir una funció clau per a la silvicultura preventiva en zones de difícil accés. També contrubueix a l’augment de la biodiversitat, per la dispersió de llavors i millora l’estructura del sòl, reduint l’erosió i la desertització.

NOVA INICIATIVA / Tenint açò en compte, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha obert el termini de consulta pública d’una ordre d’ajudes per a incentivar el control de vegetació natural en zones estratègiques per a previndre incendis forestals mitjançant el pasturatge.

La Conselleria considera el pasturatge una pràctica agroforestal sostenible. Tant és així que l’aprofitament ramader és tingut en compte com un element clau en la revaloració i gestió multifuncional de les muntanyes de la Comunitat Valenciana.

Amb esta iniciativa el que es tracta és de posar en marxa una mesura preventiva a llarg termini, que reduïx la vulnerabilitat de les masses forestals al disminuir la seua continuïtat i disponibilitat, fomentar la ramaderia extensiva i impulsar el desenrotllament sostenible de l’economia rural. En este sentit, dilluns, 5 de febrer, es durà a terme la tornada de la ramaderia extensiva al Prat de Cabanes-Torreblanca. Es tracta de boví de carn —no brau— de les ramaderies de Germán Vidal i de Fernando Robres, l’únic ramader de vedella ecològica de la Comunitat Valenciana.

La Conselleria de Medi Ambient, junt a la direcció del Prat de Cabanes-Torreblanca i l’Ajuntament de Cabanes, han acordat permetre de nou el pas al ramat en este espai natural.