Mans al Riu és una campanya anual de neteja d’espais fluvials impulsada per la Fundació Limne, amb l’objectiu fer públic l’estat de conservació dels rius i riberes, fomentar la consciència ciutadana cap a la conservació dels rius i netejar de residus els entorns naturals en què s’actua en la Comunitat.

L’activitat, que s’ha dut a terme este passat cap de setmana ha congregat a 850 voluntaris ambientals i veïns de les localitats d’Albalat de la Ribera, Alborache, Alcoi, Alfarp, Algemesí, Almassora, Altea, Alzira, Benaguasil, Beniarbeig, Borriana, Canals, Catadau, Cullera, El Verger, Gandia, Gestalgar, La Vila Joiosa, l’Alqueria d’Asnar, l’Eliana, Llombai, Manises, Morella, Ondara, Onil, Paterna, Quart de Poblet, Sueca, Torreblanca, Torrent, Vallada i Villalonga, que s’han unit per a netejar els residus que han trobat a la vora dels rius de la seua població.

REIVINDICACIÓ / Des de Limne assenyalen que esta campanya «vol denunciar que molts trams de riu s’utilitzen, incomprensiblement, com a abocadors il·legals». Tant és així que, en el transcurs de la jornada de neteja de rius han arreplegat centenars de bosses industrials de fem amb residus urbans (plàstics, llandes, vidre, etc), retirant també objectes més voluminosos, com ara: pneumàtics, neveres, mobles, matalafs, sanitaris, bombones de butà, restes d’obra, material electrònic i altres objectes que no haurien d’estar en el llit del riu. L’estimació global de pes arreplegat, entre bosses i residus voluminosos, deixa la impressionant xifra de 10.830 quilograms retirats dels nostres espais fluvials.

L’activitat, si bé té un marcat caràcter lúdic i didàctic, pretén millorar els espais fluvials en què s’actua, fent insistència en els mitjans que existixen per a gestionar els residus.

La campanya, que celebrava enguany la seua novena edició, ha aconseguit al llarg de la seua trajectòria, clausurar abocadors il·legals i millorar l’estat de moltes riberes.