Innegable decepció. Així ha valorat la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, els resultats del Cim de Nacions Unides d’Acció Climàtica COP25, que va acabar el diumenge amb un acord de mínims i després de dos dies de pròrroga en el qual es va intentar, sense èxit, arrancar un compromís dels països sobre els mercats de carboni.

La falta d’acord ajorna a l’any 2020 — en la cimera de Glasgow— el desenvolupament de la regulació dels mercats globals de carboni, una obligació adoptada en els Acords de París de 2015 i un dels grans objectius de la COP25.

Davant la «manifesta impossibilitat d’arribar a acords ambiciosos en l’àmbit internacional, hem de ser els territoris conscienciats els que prenguem el lideratge per a no demorar l’acció de lluita contra el canvi climàtic», ha argumentat Mollà. «Els territoris vulnerables, que ja estem patint la virulència del canvi climàtic, continuarem apostant per les fórmules de mitigació i adaptació, com les que recull l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia. Per responsabilitat no podem ni quedar-nos arrere, ni comprometre el futur de les generacions; les actuals i les que vindran», ha defensat la consellera, a més d’incidir en algun dels objectius adoptats pel Consell com el de l’Administració neutra en emissions en 2025.

UN RETROCÈS / Mollà ha lamentat que fins i tot la Unió Europea retrocedira en les seues postures. «La trobada va començar amb el compromís europeu d’aconseguir la neutralitat climàtica en 2050 i aqueix objectiu s’ha anat diluint pel bloqueig d’alguns països», ha assenyalat en referència a l’oposició de Polònia, que ha obligat al fet que el text aprovat en el si de la Unió incloguera una excepció que impedeix l’acord conjunt d’emissions zero.

Mollà es va pronunciar sobre aquest assumpte en el marc d’una Jornada sobre Alimentació Sostenible i Canvi Climàtic, en el qual va assegurar que col·locar la reducció d’emissions i el canvi de model en el centre de l’agenda és també «una qüestió ideològica». Així, va reclamar que malgrat la decepció, «el Govern no caiga en l’error de fer de l’anàlisi, paràlisi i pose en marxa la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, necessàries per a dotar de seguretat jurídica el desenvolupament de la normativa autonòmica». La consellera s’ha referit a la urgència de la citada legislació per a garantir l’eficàcia de la Llei Valenciana de Canvi Climàtic.