El terme municipal de Moncofa, en la seua zona sud i molt a prop del litoral, compta amb el paratge natural de l’Estanyol, que es troba inclòs dins de la Marjal d’Almenara, que transcorre des de Sagunt i fins Moncofa.

En l’últim lustre, des de l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Moncofa, se li ha donat una gran empenta, amb la finalitat de donar a conèixer tota la varietat de flora amb què compta aquest paratge. A més, pels voltants de la mateixa transcorre el Sender Blau Europeu, per aquest motiu són molts els senderistes que ja coneixen la zona i valoren tot l’entorn.

L’alcalde de Moncofa, Wenceslao Alós, manifesta que porten «diversos anys tractant d’impulsar aquesta zona natural, perquè no deixa de ser un espai protegit del litoral valencià», comenta. «Per aquest motiu any rere any anem millorant tot el seu entorn, amb la finalitat que pugui ser protegit, però al mateix temps que els visitants puguin contemplar la immillorable flora que atresora», assenyala.

MICROrRESERVA / Aquest paratge va ser declarat microreserva de flora al febrer de 2001, ja que conté algunes de les espècies endèmiques amb perill d’extinció a les zones mediterrànies litorals.

Amb una superfície de 1,3 hectàrees amb què compta aquest paratge natural, en l’època primaveral es poden observar un gran nombre d’espècies, com per exemple el Molinet silene cambedessi, Pastanaga Marítima, Echinophera spinosa, Card Marí Eryngium Maritimum, Rossa de Mar, Crucianella marítima i Limonium, entre altres espècies. També és reconeixible pel petit llac que la voreja, l’Estanyol, d’on recull el seu nom.