Milers d’exemplars de samaruc (valència hispanica), diminut peix en perill d’extinció, han fet eclosió després d’aconseguir reproduir-se a l’Oceanogràfic gràcies a les condicions naturals del Llac Viu, un gran espai aquàtic que ha sigut transformat de piscines clorades a un àmbit natural amb flora i fauna locals.

El novembre passat, la Direcció General de Medi Natural va introduir, per primera vegada, en la albufereta de l’Oceanogràfic uns mil exemplars de samaruc, criats en captivitat en el Centre de Conservació d’Espècies Dulciaqüícoles de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en el Palmar.

Amenaçats per la destrucció d’hàbitat i la competència d’espècies invasores, el departament autonòmic, que dirigeix Mireia Mollà, va considerar que l’ecosistema que s’ha creat des de fa uns anys en els llacs de l’Oceanogràfic té totes les garanties per a allotjar aquesta particular espècie. Així mateix va valorar el gran valor divulgatiu, que suposa donar a conéixer l’espècie i difondre la delicada situació d’aquesta espècie al 1,5 milió de visitants que passen anualment per les instal·lacions del centre.

Els exemplars, a causa de la seua xicoteta grandària i estratègies vitals, van romandre amagats durant alguns mesos, però finalment, s’han expandit en un hàbitat que ha resultat adequat per a la seua reproducció.

Els animals han pogut aprofitar tots els racons i la protecció que concedeix la vegetació subaqüàtica amb plantes i algues en una aigua d’excel·lents condicions fisicoquímiques. A més, s’han beneficiat de l’absència de competidors, fonamentalment espècies exòtiques invasores, una de les causes de regressió de l’espècie al costat de la pèrdua d’hàbitat. La gran quantitat d’aliment present en l’aigua, així com la presència d’amfibis i peixos, afavoreix l’equilibri i el correcte desenvolupament dels exemplars.