L’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) està desenvolupant, juntament amb Aimplas i Aidimme, el projecte Place, una iniciativa cofinançada amb fons europeus Feder que consisteix en la creació d’una plataforma col·laborativa per tal de fomentar la compra pública ecològica per part de les administracions o grans compradors, de manera que s’impulse la incorporació dels requisits ambientals i del ecodisseny per part de les empreses.

El ecodisseny permet dissenyar productes i serveis mediambientalment sostenibles i que ajuden a minimitzar el seu impacte sobre el medi ambient durant tot el cicle de vida, des de la seua creació fins al seu reciclatge o gestió com a residu. I encara que actualment existeixen eines de càlcul d’impactes ambientals basades en el anàlisi de cicle de vida disponibles en el mercat, es tracta de programes poc intuïtius i de certa complexitat que a més tenen un cost elevat. Un altre desavantatge de les eines és que només ofereixen el resultat d’impacte, però no assessoren sobre estratègies per a la seua millora.

Per a salvar aquests problemes, a Place es desenvoluparà una eina informàtica col·laborativa que inclourà tots els criteris ecològics i millors tècniques disponibles, així com tecnologies emergents que facen possible una reducció significativa dels impactes ambientals. El resultat han de ser productes més duradors o fàcils de reparar, actualitzar i reciclar, que incorporen un major percentatge de materials reciclats, respectuosos amb el medi ambient i de proximitat, és a dir, amb un menor impacte ambiental.

MILLORES // A més, s’ha previst la creació de tres showrooms, un per cada centre tecnològic, en els quals es materialitzaran les millores ambientals dels productes dissenyats per empreses usuàries de la plataforma. Place se centrarà inicialment en el mobiliari urbà fins que es valide el seu funcionament i utilitat, però en el futur podrà ser extrapolable a tota mena de productes i serveis.

El projecte Place, a més de contribuir a la implantació d’un model d’Economia Circular, està alineat amb el ODS (Objectiu de Desenvolupament Sostenible) número 12, relacionat amb una Producció i Consum Responsable, ja que afavoreix la implantació en el mercat de productes mediambientalment sostenibles.