Facsa, dins de la seua aposta per la innovació i la promoció de l’economia circular aplicada a la gestió integral del cicle integral de l’aigua, posarà en marxa una iniciativa pionera que facilitarà la depuració de les aigües residuals que es generen en la indústria petroquímica, així com l’aprofitament d’aquest procés per a generar productes de valor afegit.

Es tracta del projecte TRAP. Una iniciativa que, gràcies a l’ús de tecnologia anaeròbia, permetrà posar en marxa un nou sistema de tractament dissenyat específicament per a les aigües que es generen en aquesta mena d’indústries, que destaquen per la seua complexitat. Per això, emprarà un nou sistema de tractament anaeròbic, la qual cosa contribuirà a minimitzar el volum de reactor i, al mateix temps, garantirà l’estabilitat del sistema biològic de depuració.

A més, l’aplicació d’aquest nou sistema permetrà reduir el consum energètic derivat del propi procés de tractament, així com produir biogàs a partir de les aigües residuals tractades. Segons ha explicat Rubén García, investigador principal de TRAP i tècnic d’I+D de Facsa, «els efluents de les aigües residuals procedents de la indústria petroquímica solen caracteritzar-se per presentar una elevada càrrega orgànica i temperatura, la qual cosa els fa especialment atractius per a aplicar tecnologies de depuració anaeròbiques que permeten degradar, i fins i tot revaloritzar, els compostos presents en aquestes aigües, i a més amb un menor cost energètic i una mínima generació de fang».

El projecte tindrà una duració de tres anys i comptarà amb la participació de la UJI i la Universitat Autònoma de Barcelona. Compta amb un pressupost de 572.974,00 euros, que han sigut cofinançats pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).