Durant 16 dies consecutius, un grup d’anelladors científics d’aus coordinat per la Fundació Global Nature, treballarà des de l’alba en quatre zones humides costaneres de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu d’estudiar el nombre més gran possible d’espècies d’aus migratòries. Ho faran durant cinc o sis hores i posaran especial atenció a la boscarla d’aigua (Acrocephalus paludicola), una espècie prioritària de conservació, catalogada com Vulnerable a escala global i classificada En Perill a escala europea. Esta xicoteta au, mundialment amenaçada, té en els zones humides costaners del Llevant un dels pocs enclavaments coneguts de pas migratori des de les seues zones d’hivernada a Senegal i Mali (África) fins a les seues zones de reproducció a Bielorússia, Polònia i Ucraïna.

L’objectiu és posar en funcionament una xarxa coordinada d’estacions d’anellament d’aus (principalment passeriformes), empleat una mateixa metodologia d’estudi per a obtindre informació sobre les seues rutes migratòries, la repercussió del clima en la migració de les aus, el número i l’estat físic dels exemplars, la seua biometria i els llocs d’origen i destinació durant la migració. Amb tot això, es podrà incrementar el coneixement sobre les estratègies migratòries de les espècies estudiades en favor de la seua conservació. És una acció que es realitza per segon any consecutiu i que forma part de les accions de seguiment del projecte LIFE Paludicola, una iniciativa europea en zones humides de la Red Natura 2000 de la península ibèrica amb una duració de tres anys.

UBICACIONS / Aquesta campanya d’anellament en distints espais naturals de la Comunitat Valenciana, que es va iniciar ahir, dia 9, es realitzarà fins al 24 d’abril, coincidint amb el pic màxim de migració primaveral d’estes aus. Les ubicacions seran el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, la Marjal dels Moros, el Parc Natural de l’Albufera de València i el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Els encarregats de realitzar estos treballs seran els grups d’anellament locals com a Grup Au, GOTUR i Grup Pit Roig i estaran coordinats per la Fundació Global Nature.