Patrimoni i naturalesa s’uneixen al mes de setembre per crear un paisatge d’infinites possibilitats dins de les Jornades de Patrimoni Europeu 2017 que este any se celebra en la província de Castelló gràcies a les diverses activitats que els distints parcs naturals han organitzat.

La programació es circumscriu dins d’esta iniciativa del Consell d’Europa que s’organitza anualment per a sensibilitzar sobre diversos aspectes del patrimoni, mitjançant la realització de visites guiades a béns patrimonials de rellevància, així com altres activitats complementàries.

Enguany s’ha decidit centrar l’atenció en la relació intrínseca entre la gent i la naturalesa. Així, el dia 15, el PN Desert de les Palmes promou una xerrada de l’arqueòleg Joan Palmes al voltant dels castells andalusins situats el paratge del Desert. Per la seua banda, el PN Penyagolosa organitza el 16 de setembre la ruta La pedra seca, un coneixement mil·lenari. El paisatge de les terres d’interior no és concebible sense l’arquitectura tradicional de la pedra seca que, al llarg de segles, ha anat escrivint el paisatge de les muntanyes de Castelló transportant-nos des de la prehistòria fins a l’actualitat. El mateix dia 16, al PN Prat de Cabanes-Torreblanca, es podrà reviure els camins dels carrabiners del Mediterrani, i al dia següent, de nou al Desert de les Palmes, es visitarà el castell de Montornés.

El 23 de setembre, al PN Serra d’Irta, tindrà lloc la xerrada L’empremta dels nostres avantpassats en el paisatge d’Irta, on es descobrirà el ric i divers patrimoni cultural existent en Irta, així com la seua relació directa amb les diferents activitats socioeconòmiques que s’han desenvolupat al llarg de la història.