Des de les riuades d’octubre de 2018, la major part dels llits de la comarca litoral del Baix Maestrat es troben inundats de qualsevol tipus de residus (plàstics, envasos d’agroquímics, vidre, metalls, cautxú, roba, inerts, etc), «procedents d’abocaments il·legals i antics abocadors clausurats», tal com expressen des d’APNAL-Ecologistes en Acció. Segons aquesta entitat, «quedant en evidència, des de les administracions competents, les mesures de retirada i tractament de residus; les de control i vigilància; les de reducció; les d’informació als ciutadans sobre els punts legals d’evacuació de residus (punts verds, ecoparcs, etc.) i sobretot, les d’educació i civisme per part de la cuidadanía i sectors empresarials».

Per a pal·liar aquesta problemàtica, al llarg de l’any duen a terme diverses accions per a netejar de residus els llits hidràulics públics (rius, rambles i barrancs), evitant així greus impactes en la biodiversitat. Una d’aquestes iniciatives és la que va tindre lloc dissabte passat, 27 d’abril, en el barranc d’Aiguadoliva i de la Barbiguera, entre les localitats de Vinaròs i Benicarló, on es va procedir a la recollida selectiva de residus i el resultat de la qual va ser «desolador», com expliquen des d’APNAL, amb unes «xifres aborronadores de residus arreplegats en a penes sis hores de treball».

Col·laboració

Amb la col·laboració de les àrees de medi ambient dels ajuntaments de Benicarló i Vinaròs, que van cedir per a l’ocasió diversos contenidors específics, es van retirar milers de envasos de plàstic, botelles, garrafes i llandes. «Es van omplir quatre contenidors de plàstic amb una capacitat total de 12.800 litres en la part del municipi de Vinaròs i sis contenidors de plàstic amb una capacitat total de 6.000 litres en la part del municipi de Benicarló», van confirmar els responsables d’APNAL-Ecologistes en Acció, a més de «més de 200 de quilos de botelles de vidre, centenars d’envasos d’agroquímics diversos i a més aerosols, pneumàtics, electrodomèstics, mantes, roba, sabates, poliuretà...».

A pesar d’aquests resultats que són una crida d’urgència a prendre mesures serioses sobre la contaminació, APNAL destaca el gran esforç, motivació i col·laboració dels 35 voluntaris, que van participar desinteressadament en aquesta acció i la col·laboració dels consistoris de Vinaròs i Benicarló.