Previndre incendis i al mateix temps cuidar el medi ambient és la labor que acompleixen a Castelló un total de huit brigades forestals. Una tasca, la mitigació, que és de gran importància per a mantindre els tallafocs, crucials a l’hora de protegir les poblacions, sobretot, de l’interior, davant l’inici d’un foc perillós.

En concret, els equips de professionals coordinats mitjançant un conveni entre la Diputació de Castelló i la Generalitat (amb l’Agència Valenciana d’Emergències) es dediquen a treballar en zones d’interfície urbana situades als termes municipals de Morella, Sant Mateu, Cabanes, Onda, Llucena, Eslida, Montan i Alcalà de Xivert (aquest últim, un municipi prop del litoral, al qual pertany el nucli costaner d’Alcossebre).

Equips especialitzats

Les huit quadrilles encarregades dels treballs de mitigació estan distribuïdes per tota la província de Castelló i cadascuna d’elles compta amb un equip integrat per cinc membres (40 en total i tres capatassos controladors), segons expliquen fonts de l’ens provincial.

Es fan desbrossaments de matolls i tractaments silvícoles de massa forestal.

Es tracta d’equips gestionats per Tragsa però, a més a més, el Consorci posa la seua maquinària (desbrossadores i estelladores) per a donar solució al problema de la deixalla de materials.

El finançament de les brigades és a càrrec d’Emergències i el Consorci Provincial de Bombers controla i distribueix el personal. Els capatassos forestals revisen les peticions dels municipis i fan les propostes i previsions de treballs a realitzar. En els últims mesos s’han posat en marxa les brigades Emerger/UPR (Unitat de Prevenció de Riscos) en 75 municipis d’interior que han emprat a 450 operaris (subvencionats per Labora) amb vehicles, EPIS, material i maquinària forestal; i diversos capatassos, aportats per Emergències i gestionats per Tragsa.