El Planetari de Castelló oferirà hui dimecres, 28 de desembre, i demà, dia 29, la projecció d’un audiovisual sobre les Illes Columbretes. Esta acció es du a terme per a donar a conéixer un paratge únic i mític de les nostres costes. A 28 milles del Cap d’Orpesa emergeixen, desafiant la mar, les antigues Illes de les Serps, ara Columbretes, un xicotet arxipèleg d’origen volcànic a mitjan camí entre la Península i les Balears.

Este arxipèleg, pel seu aïllament i excel·lent estat de conservació alberga diverses espècies animals i vegetals escasses en la resta del Mediterrani com la gavina d’Audouin, el falcó d’Eleonora o l’escassíssima marduixí hookeri, i un número considerable d’espècies úniques en el món com la sargantana de les Columbretes o l’alfals arbori.

Entre els visitants que les van freqüentar en l’antiguitat destaquen, com no, els grecs i els romans, sent els faroners els seus únics habitants des de mitjans del segle XIX fins a l’any 1975 del passat segle vint. Per tot això les illes van ser protegides en 1988.

En el documental que es projectarà en el Planetari de Castelló gràcies a la direcció de la Reserva Natural de les Illes Columbretes es tindrà oportunitat d’aprofundir en l’hàbitat, fauna i flora d’este conjunt d’illes en què trobem dos endemismes: morritort marítim d’Illots (Lobularia marítima columbretensis) i l’alfals arbori (Medicago citrina). La planta predominant en l’arxipèleg és el sosa fina (Suaeda vora) que cobrix majoritàriament l’Illa Grossa. Altres destacables són la carlota marina (Daucus gingidium), el fenoll marí (Crithmum maritimum), l’arç intricat (Lycium intrincatum) i la paternostrera (Withania frutescens).

VISITA / A més de la projecció de l’audiovisual programada, els mateixos dies 28 i 29 de desembre, es realitzarà una visita guiada al Centre d’Informació de la Reserva Natural. L’activitat tindrà lloc de 12.00 a 13.30 hores, aproximadament. Per a assistir, com les places són limitades, es necessària fer una inscripció prèvia cridant al telèfon 964 28 89 12 o bé enviant un correu electrònic a la direcció següent: parcolumbretes@gva.es

En Nadal, vine a conéixer les Illes Columbertes. Submergeix-te en l’arxipèleg des de terra!